HAMAR (Aftenposten): Kronprinsen forteller at han lærte å seile da han var liten, men at det aldri var noe trykk på at han skulle delta i mange regattaer og bli best.

– Foreldrene mine var veldig rolige der, og opptatt av at jeg skulle være i aktivitet. Men førstevalget til pappa ville nok vært at jeg skulle være seiler, og annetvalget hadde vært idrettsutøver på høyt nivå. Søsteren min ble veldig god til å ri, jeg var aldri det. Jeg liker så godt å leke, og jeg sto på ski og vindsurfet for moro skyld.

Kronprins Haakon har vært mye involvert i Ungdoms-OL på Lillehammer. Her i samtale med Aftenpostens Mette Bugge. Foto: INGAR STORFJELL

Kronprinsen ler en rungende latter. Han har satt seg ned med vaffel i hånden for en prat under ungdoms-OL, der han har programmet fullt med å se på øvelser, snakke med utøvere, frivillige og unge ledere. Han har også gått på ski med flyktninger.

Hun er flink til å være fra Sørlandet.

I grønn uniform, akkurat slik alle de involverte i ungdoms-OL har, glir kronprinsen fint inn i miljøet. I det ene øyeblikket spiser han fiskesuppe med unge ledere i Vikingskipet, for deretter å prate med de aktive og bli budt på vaffel igjen. Litt senere er han på plass i Hamar OL-amfi, blir imponert over kunstløperne på isen, og vil høre mer om erfaringen til utøvere og de som er involvert for at alt skal gli knirkefritt.

FLERE SAKER FRA UNGDOMS-OL:

Kronprinsen kunne tenkt seg å bli skikkelig god på telemark. Her på Strandafjellet i slutten av januar. Foto: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX

Så er da heller ikke kronprinsen hvem som helst i grønt antrekk, men også medlem av Hovedkomiteen i ungdoms-OL og bidragsyter fra dag én for fire år siden. Han ble invitert inn og syntes det var hyggelig.– Både fordi dette handler om ungdom, men også mye mer enn bare sport, som læring og kultur. Det liker jeg godt.

Startet på null

Han sier selv at han har lært mye underveis i dette omfattende prosjektet, ikke minst å følge oppbygningen av en organisasjon.

Hvis jeg kunne velge å bli god i hva som helst av vinteridrett, ville det vært twintip.

– Da jeg kom inn, var det null. Det var et styre, og man fikk noen ansatte etter hvert. Organisasjonen har vokst fra én til 150 betalte, og over 3000 frivillige. Apparatet er bygget opp fra nesten ingenting, til et stort event. Akkurat det har vært morsomt å følge litt på nært hold.

Kronprinsen skryter av langrennsteknikken til kronprinsesse Mette-Marit (t.v.). Her på tur med Ingrid Alexandra på Birkebeineren skistadion. Foto: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX

Historiens fjerde ungdoms-OL er blitt det mest omfattende. Kronprins Haakon er imponert over hvor mye kraft som finnes i de unge i dag, hvor mye ansvar de tar på seg, hvor dyktige de er til å fikse oppgavene de får. Og derfor liker han ekstra godt visjonen. «Go beyond, create tomorrow» – som oversatt betyr: «Spreng grenser, skap morgendagen».– Ungdom var med på flere runder for å finne slagordet. Det har vært en bærebjelke hele veien: Involvere ungdom og ta deres innspill på alvor. «Create tomorrow». Jeg er glad i de som har den innstillingen, at vi skaper fremtiden. Vi kan ikke bare sitte og analyserer hva fremtiden skal bli.

LES MER:

Gikk opp med fakkelen

For kronprins Haakon var det ekstra stort at datter Ingrid Alexandra (12), snart tenåring, fikk tenne ilden under åpningen av ungdoms-OL i Lysgårdsbakken. Han gjorde det samme for 22 år siden, men prinsessen fikk selv bestemme om hun ville ta den oppgaven.

— Hvilke gode råd ga kronprinsen da Ingrid Alexandra skulle gå i sin fars fotspor?

Prinsesse Ingrid Alexandra tenner Ungdoms-OL-ilden på Lillehammer – slik som sin far gjorde det under OL på Lillehammer i 1994. Foto: JED LEICESTER, YIS/REUTERS/NTB SCANPIX

— Jeg sa at «du må øve, og så kommer det til å gå kjempebra». Hun fikk god veiledning. Jeg synes hun var veldig flink. Det var et stolt øyeblikk for oss som satt på tribunen. Jeg hadde veldig tillit til at hun ville få det til bra, for jeg hadde vært med henne på øvingen dagen før. Det spesielle var følelsen av at hun gjorde noe på egen hånd. Det var et slikt stort øyeblikk.Kronprins Haakon har hatt med familien på Lillehammer noen dager. Alle har gått på ski, og kronprinsesse Mette-Marit imponerte med god teknikk.

Flink til å være sørlending

– Hun er flink til å være fra Sørlandet, kommer det ertende fra kronprinsen, som forteller at Mette-Marit er glad i å gå på ski, men at det ikke er han som har vært hennes læremester.

– Det var hennes sporty pappa, og ikke minst hennes mamma.

– Hvis ungdoms-OL hadde vært den gangen kronprinsen var tenåring – hvilken idrett ville han da valgt å bli med på hvis han var god nok?

– Tja, nå er vel ikke telemark med, men kanskje slalåm. Hvis jeg kunne velge å bli god i hva som helst av vinteridrett, ville det vært twintip. Marius driver jo med. Det synes jeg er veldig imponerende. Hvis jeg kunne velge fritt? Da hadde det vært gøy å vinne 100 meter.

Kronprinsen liker å være i aktivitet for egen del. På Lillehammer foretrekker han langrennsturer. Da han var en ung gutt, spilte han fotball i Asker.

Legenden Pelé i aksjon for New York Cosmos.

– Da jeg var bitte liten, var det Tom Lund og Pelé som var idrettsheltene. Jeg tror Pelé fortsatt spilte fotball da jeg var ti år gammel. Jeg husker at vi så på videoer av ham på fotballtrening. Og så var det jo Robby Naish, da, sier kronprins Haakon, og sikter til amerikaneren som forlengst er en legende i windsurfing. – Din fars favorittlag i engelsk fotball er Tottenham, som ikke er blitt ligamestre siden 1961 og kan bli det denne sesongen. Hvordan tror kronprinsen at Kong Harald har det nå?

– Det må du nesten spørre ham om. Jeg har ikke hørt så mye om det, svarer kronprinsen blidt.

— Inkluderende med idrett

– Kong Harald sa i et intervju for noen år siden: "Min hustru vil si at jeg er sportsidiot". Hvor på skalaen er kronprinsen?

– Ha ha. Jeg følger ikke like godt med som faren min og kan i alle fall ikke like mye om rundetider og sånn. Men jeg synes det er veldig fint å være med på et prosjekt som ungdoms-OL. Jeg er ikke bare opptatt av eliteidrett, men også breddeidretten. Det ligger mye læring i idretten når det gjelder team, det å jobbe sammen, etikk, at det er fair play, idrettsglede og den biten der. Idrettsforbundet er den største frivillige organisasjonen i Norge. Det gjøres utrolig mye arbeid for at vi skal få med alle og ha et bra samfunn. Hvis idretten brukes riktig, er det en fin involverende og inkluderende arena.

Kronprins Haakon (bak t.h.) tror hans far, kong Harald (t.v.) helst hadde sett at han ble seiler. Her sammen med prinsesse Märtha Louise utenfor Hankø i 1979. Foto: ERIK BERGLUND

– Voksenidretten kan by på noen utfordringer i form av doping og kampfiksing. Hvor viktig er det med holdningsarbeid rundt dette?– Det er selvfølgelig helt elementært og veldig viktig. Det er i denne sammenheng at Learn & Share, som på Lillehammer er et stort læringssenter i Håkons Hall, betyr så mye. Der kan de unge jobbe med etikk, fair play, holdninger og denne type problemstillinger.

Jeg tror Pelé fortsatt spilte fotball da jeg var ti år gammel. Jeg husker at vi så på videoer av ham på fotballtrening.

– Har noen nevnt for kronprinsen at han burde bli norsk IOC-medlem etter Gerhard Heiberg?

– Jeg går ikke med noen hemmelig plan om å bli IOC-medlem. Det gjør jeg ikke.

– Kongehuset reddet OL på Lillehammer i 1994. Bør Norge søke et nytt OL?

– Det er ikke opp til meg, og ikke noe jeg skal mene noe om, sier kronprinsen diplomatisk.

Siden kong Harald er på reise, er kronprinsen Norges regent for øyeblikket, og skal holde statsråd i Oslo fredag. Men han har ingen intensjoner om å gå glipp av helgens OL-avslutning, så han drar rett tilbake til Lillehammer.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: