Langt verre har han det som regjeringssjef i det rødgrønne prosjektet.

Ap har lang øvelse i å styre alene. Koalisjonen med SV og Senterpartiet fra 2005, var upløyd mark. Erfaringene begynner å koste. Skal de rødgrønne holde sammen fram til 2013, trengs en sterk og ubestridt leder som har tillit hos alle parter. Siden 2009 har det vært stor strekk i laget. Allerede kort tid etter valget fremsto Stoltenberg som en svekket leder for en regjering med sterke indre rivninger. Internt i Ap er frustrasjonen også tiltakende med regjeringsprosjektet. Stadig flere er irritert over at et par småpartier skal kunne legge ned veto mot viktige deler av Aps politikk. Fylkeslag har vært på banen med krav om at Ap overkjører de andre. Det er ikke rart at partiet beskyldes for maktarroganse.

I september 2009 triumferte Stoltenberg. Hans rødgrønne prosjekt fikk tillit i fire nye år. Ap ble valgvinneren blant de tre regjeringspartiene. SV ble taperen og er minst i koalisjonen. Styrkeforholdet i regjering og storting ble endret. Ap kom i førersetet i enda sterkere grad enn før.

SV er regjeringens mest usikre kort. Siden partiet på landsmøtet i Kristiansand i 2005 vedtok å gå inn i en rødgrønn regjering, har meningsmålingene stort sett vært en sammenhengende nedtur. Mange i partiets rekker holder muligheten åpen for å bryte opp fra Kongens bord hvis den politiske prisen for å regjere blir for høy.

For Ap kan et alternativ være alenegang. Det har partiet gjort i mindretall før. I seks år på første halvdel av 1990-tallet ledet Gro Harlem Brundtland en mindretallsregjering som var avhengig av støtte fra sak til sak i Stortinget. Det er den lengste levetid for en mindretallsregjering i norsk historie, om vi ser bort fra regjeringen Nygaardsvold under krigen. Stoltenberg har selv også regjert i mindretall.

Det er et maktglad parti som har sitt landsmøte kommende helg. Meningsmålingene kommer neppe til å legge noen demper på stemningen. Selv om Ap befinner seg på gal side av 30-grensen – og det ifølge målingene er blåblått flertall på Stortinget.