OSLO: Sørgekledde partiledere med statsministeren i spissen møtte onsdag ettermiddag pressen i hagen bak regjeringens representasjonsbolig i Parkveien. Her lanserte Jens Stoltenberg det som skal hete 22. juli-kommisjonen, flankert av opposisjonslederne Erna Solberg og Siv Jensen og med regjeringskollegaene Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete ved sin side.

Hensikten var åpenbart å få fram bredden bak beslutningen og betydningen av å fastslå at denne kommisjonen skal være helt uavhengig sammensatt.

– Integritet er nøkkelordet når kommisjonens medlemmer skal pekes ut, sa statsministeren.

Minnemarkering og gravferd

Regjeringen har satt i gang et arbeid for å arrangere en nasjonal minnemarkering der de etterlatte etter angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya deltar. Det vil også bli arrangert en egen markering for ansatte i regjeringskvartalet.

Regjeringen har også besluttet at staten vil gi tilskudd til dekning av utgifter i forbindelse med gravferd og minnesamvær. Kostnader knyttet til reiseutgifter i forbindelse med den nasjonale minnemarkeringen i Oslo vil også bli dekket.

– Ofrene for de grusomme handlingene har krav på voldsoffererstatning og vår beslutning er nærmest en forskuttering for å fjerne all usikkerhet, sa statsministeren.

Må skje raskt

Stoltenberg sa rapporten som blir utarbeidet av 22. juli-kommisjonen skal legges fram for ham som statsminister. Regjeringen vil så gå gjennom rapporten og deretter legge fram en melding for Stortinget

– Jeg har lyst til å understreke at dette ikke skal være en granskningskommisjon. Vi har stor respekt for det arbeidet som personell fra mange etater har gjort og gjør, men det er viktig at vi får en fullstendig gjennomgang av hva som har skjedd, sier Stoltenberg.

Det vil bli opprettet et eget hensiktsmessig regelverk for terrorkommisjonen, og statsministeren regner med at det kan gå rundt ett år før en rapport kan legges fram.

Nasjonal tragedie

– Vi har aldri noensinne hatt et angrep av et slikt omfang. Det dreier seg om en nasjonal tragedie og et angrep på nasjonen og på våre viktigste beslutningsinstitusjoner. Størrelsen og omfanget av hendelsene gjør denne kommisjonen veldig annerledes enn tidligere, sier statsministeren.

Han tror også en slik gjennomgang av hendelsesforløpet vil være viktig for de pårørende, som kan få en samlet fremstilling å forholde seg til.

– Og ikke minst blir det et arbeid vi alle skal ta lærdom av, sa Stoltenberg.