LILLEHAMMER: Etter sin prosedyre torsdag, la aktor Klundseter ned påstand om fire års fengsel for Vågås ordfører Rune Øygard, melder Aftenposten.no.

Minstestraffen for det mest alvorlige forholdet, samleie med barn under 14 år, er tre års fengsel, men var to år på det tidspunktet da overgrepet skal ha skjedd.

I sin prosedyre gikk han steg for steg gjennom de sentrale bevisene i rettssaken: Tekstmeldinger, brister i tiltaltes forklaring, endringer i forklaringer til personer som står Øygard nær og Skype-meldinger.

Sistnevnte er straffeskjerpende i seg seg, ifølge aktor.

— Bare en bløff

Klundseter la vekt på at det allerede tidlig i forholdet var det noen som reagerte på unaturlig kontakt mellom Øygard og jenta.

Øygard har fremstilt seg selv som en slags omsorgsperson for jenta.

- Samtidig har Øygard selv forklart at barnevernet var tungt inne, sa Klundseter.

Han gikk også gjennom familien til Øygards forklaringer rundt barnevernet, der enkelte har endret forklaring fra at de hadde sendt bekymringsmeldinger, til at de bare tenkte på å gjøre det.

— Midt oppe i dette er det altså ingen som har tenkt på de andre barna i familien, kommenterte Klundseter, og fortsatte:

- Alt dette viser at dette bare er en bløff, for å si det rett ut. Og hvordan i all verden kunne han, med dette bakteppet, hengi seg til å snakke med jenta på Skype på denne måten?

Lot seg rive med

Øygard har selv forklart at han lot seg rive med under Skype-samtalene, men at en del av dette var tatt ut av sin sammenheng. Han forklarte at de nærmest hadde et stammespråk.

- Uansett hva Øygard måtte mene om stammespråk, sterke ord og så videre, er det ingen tvil om at disse har et gjensidig kjærlighetsforhold, sa Klundseter.

Han viste også til at tekstmeldinger også viser dette.

Bare de siste tre månedene har de to hatt kontakt via telefon 4000 ganger.

— Dette er en meget tett kontakt. Det grenser mot det ekstreme, sa Klundseter.

- Han var sjalu

Han mener Øygards reaksjonsmønster den siste tiden viser en mann som frykter at et forhold glipper. Jenta har forklart at hun ble satt under press da hun fikk seg en kjæreste, og har forklart at han har truet med å ta livet med seg.

Han skal også ha krevd å få tilbake gavene 14. september, og satt henne av i en busslomme.

— Han var redd for at jenta skulle glippe, han var sjalu, og handlet deretter, sa Klundseter.

Ingen tekniske bevis

Etter å ha gått gjennom en rekke detaljer i Øygards forklaring, blant annet om hotellovernatting, møtebooking og elektronisk kontakt, oppsummerte KLundseter sin gjennomgang slik:

— Er det noen praktisk mulighet for dette kan være slik tiltalte har forklart? Etter mitt syn er svaret nei. Fornærmedes forklaring må legges til grunn, og det er ikke funnet noen feil i fornærmedes forklaring, sa Klundseter.

Han var så vidt innom det det er ventet at forsvarer Mette Yvonne Larsen vil påpeke tydelig senere i dag, nemlig at det ikke finnes noen tekniske bevis for samleie.

- Man kan diskutere om man må ha DNA-spor, eller elektroniske spor som viser seksuell omgang. Åpenbart ikke, sa Klundseter.

- Se bort fra støy

Klundseter ba retten se bort fra det han kalte «støy» i saken tidligere i dag. Han uttalte seg svært kritisk om mange av vitnene, som etter hans mening er kalt inn for å støve ned bevisene.

Tiltalen dreier seg om gjentatte samleier med barn under 16 år, og ett tilfelle av samleie med barn under 14 år. Dette overgrepet skal ha skjedd på Øygards hytte i høstferien 2009.

Jenta har tidligere forklart at hun og Øygard har hatt rundt femti samleier i perioden september 2009 til september 2011. Øygard erkjenner at han har «grisepratet» med jenta på chatteprogrammet Skype, men nekter straffskyld for seksuell omgang med jenta.