Mens nordkoreanerne gråter over sin døde leder, avventer Vesten det nye regimet i verdens mest lukkede land. USAs utenriksminister Hillary Clinton sier hun håper på et bedre forhold til det nordkoreanske folket nå når Kim Jong-il er død. Men hun er også bekymret for folkets velbefinnende.

— Vi deler begge en felles interesse for en fredelig og stabil overgangsfase i Nord-Korea, sa Clinton da hun mandag kveld holdt pressekonferanse sammen med Japans utenriksminister Koichiro Gemba.

Etter at nyheten om Kims død ble kjent mandag, skal Clinton ha tatt kontakt med alle deltakerne i de såkalte sekspartssamtalene, der målet har vært å få Nord-Korea til å skrinlegge sitt atomvåpenprogram.

Landene som deltar er Kina, Japan, Sør-Korea og Russland, i tillegg til USA og Nord-Korea, men forhandlingene har ført til lite og har stått stille de siste årene.

- Onkel styrer

Nord-Koreas sikkerhetssjef Jang Song-taek er den reelle lederen av landet nå, tror to Nord-Korea-eksperter.

— Det er de militære sammen med Kim Jong-ils svoger Jang Song-taek som styrer nå, antar jeg, sier Barbara Demick, korrespondent for den amerikanske storavisen Los Angeles Times, til NTB på telefon fra Kina.

Jang er gift med avdøde Kim Jong-ils søster og er dermed onkel til den utpekte etterfølgeren Kim Jong-un.

Også den svenske eksperten Ingolf Kiesow peker på Jang Song-taek som den som trolig styrer landet i en overgangsperiode.

— Jang sitter på begge sikkerhetsstoler som ansvarlig for partiets sikkerhet og dermed også sjef for regjeringens sikkerhetsapparat, påpeker han overfor NTB.

Krampegråt

Kim Jong-il døde av et kraftig hjerteinfarkt lørdag. Statskanalens svartkledde nyhetsoppleser gråt da meldingen om Den kjære leders død ble kunngjort mandag.

Nordkoreansk TV viste bilder av den «ubeskrivelige sorgen» der sønderknuste mennesker gråt åpenlyst. Også høytstående medlemmer av kommunistpartiet hulket høyt og slo knyttnevene i bordene, skriver Reuters.

Norges ambassadør til Sør-Korea, Torbjørn Holte, mener det er for tidlig å si noe om hvilke politiske konsekvenser dødsfallet får.

— Det blir bare spekulasjoner. Men det blir spennende å se hva dette betyr for sekspartsforhandlingene om atomprogrammet til Nord-Korea. Om det blir gjenopptatt eller om det blir liggende dødt, sier Holte til NTB.

Kondolanser

Både Kina, Japan og Filippinene har sendt kondolanser til Nord-Korea. I Sør-Korea ba president Lee Myung-bak folk om å forholde seg rolige og fortsette livet som normalt.

Kim ble 69 år gammel, forutsatt at den offisielle fødselsdatoen er riktig. Han overtok som leder i Nord-Korea da faren Kim Il-sung døde i 1994. Nordkoreanerne bes nå om å følge Kims yngste sønn, Kim Jong-un.

Han ble gitt viktige politiske og militære verv i 2010, en sterk indikasjon på at han var utpekt som landets neste leder. Kim Jong-ils helse var på dette tidspunktet svekket etter et slag i 2008. ## Ubeskrevet blad

Foreløpig vet omverdenen svært lite om Kim Jong-un. Selv alderen er usikker, men mest sannsynlig ble han født i 1983 eller 1984, og er den yngste av Kim Jong-ils tre sønner. Han er utdannet i Sveits, antas å snakke både engelsk og tysk.

Den unge Kim er nå satt til å lede komiteen som skal håndtere farens begravelse. Gravferden skal holdes i Pyongyang 28. desember, og det er erklært landesorg i perioden fra 17. til 29. desember.

Ifølge eksperter kan Kim Jong-un antas å følge samme kurs som sin far, det vil si en militaristisk kurs. Flere eksperter mener det kan oppstå maktkamp innad i regimet, men tror Kim Jong-un vil ha militærets støtte. (©NTB)