— Jeg jublet da jeg hørte at han var død, sier 23 år gamle Kim Sung-Min som jobber som resepsjonist i et hotell i Seoul.

— Men jeg er også blitt redd for at det skal bli krig. Også mine venner er urolige. Ingen vet jo hva den nye lederen vil komme til å gjøre, sier Sung-Min.

Hun frykter at Kina vil ta Nord-Koreas parti og at en konflikt med Sør-Korea, USA og Japan kan blusse opp.

Flere andre sørkoreanere deler frykten.

— Det er mange som tror det kan bryte ut en krig. Jeg er urolig, sier 19 år gamle Koo Kyung-Min.

— Sønnen til Kim Jong-il er ikke bra. Han er farlig, sier drosjesjåfør Oh Hee-Jeung og viser filmklipp av Kim Jong-un, den yngste sønnen til Kim Jong-il og den som trolig kommer til å overta makten i landet..

— Akkurat som sin far kommer han til å la befolkningen sin lide, legger han til.

Hektisk diplomati

Dødsfallet har alt utløst en rekke diplomatiske utspill. Mens Japan ber om nye toppmøter, ønsker Kina Nord-Koreas nye leder velkommen til Beijing.

— Kina og Nord-Korea har alltid besøkt hverandre på toppnivå, og vi ønsker den nordkoreanske lederen velkommen på et tidspunkt som passer begge parter, sa en talsmann for kinesisk UD.

Kinas president Hu Jintao besøkte tirsdag den nordkoreanske ambassaden i Beijing for å uttrykke sin kondolanse etter Kim Jong-ils død.

Selv fra Nord-Koreas bitre rival Sør-Korea har det kommet kondolanser etter Kims død.

Vil ha toppmøte

Japan ønsker så snart som mulig å holde samtaler på høyt nivå med Sør-Korea og USA om situasjonen i Nord-Korea etter diktatorens bortgang.

— Ingen dato er satt ennå, men det vil bli så snart som mulig, sier regjeringssekretær Osamu Fujimura, som tilføyer at Japan også har vært i kontakt med Kina om situasjonen.

Japans statsminister Yoshihiko Noda drøftet tirsdag saken i en telefonsamtale med USAs president Barack Obama. Også Sør-Koreas president Lee Myung-bak har snakket med Obama om Kim Jong-ils død.

Obama skal i telefonsamtalene ha forsikret både Noda og Lee om fortsatt amerikansk støtte. USA har om lag 50.000 soldater utplassert i Japan og ytterligere 28.000 i Sør-Korea.

Sekslandssamtaler

Noda og Obama drøftet blant annet muligheten for en gjenopptakelse av de såkalte sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram. Japan ønsker ifølge Fujimura å holde det bebudede møtet med USA og Sør-Korea før disse samtalene gjenopptas.

I tillegg til Nord-Korea, Sør-Korea, Japan og USA deltar Kina og Russland i sekslandssamtalene. Nord-Korea trakk seg fra sekslandssamtalene i april 2009, én måned etter at landet hadde gjennomført sin andre atomprøvesprengning, men har siden tatt til orde for en gjenopptakelse av samtalene.

På paradeseng

Tirsdag ble Kim Jong-il lagt på paradeseng i hovedstaden Pyongyang. Den døde diktatoren lå på en båre trukket i rød silke, med hodet hvilende på en hvit pute og med det meste av kroppen svøpt i et rødt silkeflagg. Båren var dekket av en glassarkofag og omkranset av store blomsterarrangementer i rødt og hvitt..

Blant de mange sørgende som defilerte forbi sarkofagen var også Kim Jong-un. Bilder fra nordkoreansk TV viste en alvorstynget 28-åring som sammen med gråtende, framstående tjenestemenn, militærtopper og partitopper, stoppet opp ved paradesengen for å vise sin respekt. (©NTB)