– «Munch og Danmark» er vårens begivenhet i Munch-museet. Utstillingen vakte stor oppmerksomhet da den ble vist i fjor høst i museet Ordrupgaard utenfor København, forteller spesialkonsulent Jorun Christoffersen i Kulturetaten i Oslo kommune til NTB.I tillegg til bilder fra museets egen samling består utstillingen av verk lånt inn fra private og offentlige samlinger i både inn— og utland. Dessuten får publikum se malerier av Paul Gauguin og de franske impresjonistene Camille Pissaro, Claude Monet og Berthe Morisot.

Munchs forhold til Frankrike og Tyskland er tidligere belyst, men rollen hans opphold i København har spilt, har ikke vært mye utforsket tidligere. For Munch var København en bru til Europa. Her knyttet han vennskap med danske kunstnere og diktere og kom i kontakt med blant annet franske kunstneres verk.

København ble også stedet der Munch fant ro og hvile under sine kriseår på begynnelsen av 1900-tallet.

Dronning Sonja var utstillingens høye beskytter i Danmark og var til stede ved utstillingsåpningen for inviterte torsdag. – Hun fikk ikke sett utstillingen i Danmark, så vi ser fram til at hun kan komme. Hun har også skrevet forordet i katalogen til utstillingen, sier Christoffersen.

«Munch og Danmark» vil være tilgjengelig for publikum fram til 18. april. Søndag 24. januar klokka 13 blir det arrangert en spesialomvisning ved Munch-museets konservator Petra Pettersen. (©NTB)