MANDAL: — Denne og en rekke tilsvarende demonstrasjoner landet rundt er en motreaksjon mot dommen i Hemsedal, der tre menn i 30-årene ble frifunnet for voldtekt av en 18 år gammel kvinne som de hadde dopet med ecstasy og kokain, sier Margareth Bjørtvedt.

Hun er daglig leder ved Senter mot seksuelle overgrep Agder, og utgjorde sammen med Heidi Ranvik Jensen og Torborg Bækholt aksjonskomiteen for torsdagens demonstrasjon i Mandal. Politiske partier og lag og foreninger i Mandal var oppfordret til å slutte seg til.

Godt over 100 personer deltok i demonstrasjonen. De bar paroler som "Det er aldri din skyld at du ble voldtatt" og "Kun ja betyr ja". Foto: Torbjørn Witzøe

Demonstrantene i Mandal møtte opp ved Buen kulturhus, og toget så over gangbroa til torvet. Der sluttet også flere seg til, slik at arrangementet totalt samlet god over 100 personer. Også under en tilsvarende demonstrasjon for et par uker siden i Kristiansand, deltok det overkant av 100 personer.

Daglig leder Margareth Bjørtvedt ved Senter mot seksuelle overgrep Agder sa i sin appell at det ikke er rettferdig at den som anmelder en voldtekts skal oppleve seg som den skyldige, mens overgriperen går fri. Foto: Torbjørn Witzøe

— Forskjellen var at det her i Mandal deltok langt flere menn. Det var også flott at flere med flerkulturell bakgrunn var med oss, sier Margareth Bjørtvedt.

Parolene

Parolene for demonstrasjonen var «Rettssikkerhet ved voldtekt», «Det er aldri din skyld at du ble voldtatt», Voldtekt er en alvorlig kriminell handling - ikke en midlertidig utskeielse», «Kun ja betyr ja» og «Jeg tror deg».

Foruten Margareth Bjørtvedt holdt Hilde Witzøe i Redd Barna, Guro Wendelboe i Mandal kommune, lokallagsleder Aina Lode i Mandal og Lindesnes AUF og leder Ziad Al-Taha i Norsk Folkehjelp i Mandal appeller.

- Nei betyr nei

— Det er ikke riktig at unge jenter og kvinner skal måtte være redde for å gå ut av alene, måtte passe på drikken sin for å unngå å bli dopet eller føle at det er deres ansvar å sørge for at de ikke blir voldtatt. Alle bør merke seg at et nei fra en jente betyr nei uavhengig av om hun er beruset eller sier dette til kjæresten sin. Jeg har selv hatt ubehagelige opplevelser, og har kjent på kroppen hvor vondt det kan være, sier 18 år gamle Aina Lode.

Skremt av overfallsvoldtekt

Natt til søndag 14. august ble en kvinne brutalt overfalt, voldtatt og ranet i Furulunden i Mandal. Hendelsen rystet lokalmiljøet, og Margareth Bjørtvedt sier dette aktualiserer demonstrasjonen.

— Nå er likevel bare én av ti voldtekter såkalte overfallsvoldtekter. De fleste voldtekter begås av familiemedlemmer eller personer som står offeret nært, eller for eksempel i ungdomsmiljøer der noen utnyttes mens de er beruset. Det er ellers svært betenkelig at nesten 80 prosent av de rundt 1000 voldtektene og voldtektsforsøkene som årlig blir anmeldt her i landet blir henlagt. En anslår også at det reelle tallet på slike forbrytelser er 8000, sier Margareth Bjørtvedt.

Leder i Norsk Folkehjelp i Mandal, Ziad Al-Taha, sa i sin appell at han tror det er en sammenheng med for mye alkohol og voldtekt. Foto: Torbjørn Witzøe

— Mye alkohol

Ziad Al-Taha er fra Syria, og sa i sin appell at han i løpet av sju helger som han har vært natteravn i Mandal i sommer har sett flere fulle folk enn han gjorde i hjemlandet sitt på 25 år. Han tror det er en klar sammenheng mellom mye alkohol og voldtekt.

— Jeg tror det er viktig at vi alle snakker om at voldtekt er noe vi ikke skal akseptere. Jeg bruker å sammenligne seksuelle overgrep med å servere te. Hvem vil vel helle te ned i halsen på en som har takket nei til en kopp eller på en som er nærmest bevisstløs, sier han.