KRISTIANSAND: — Det er oppløftene å se at publikumsoppmøtet så langt er høyt både i filmhallen og på Fønix. Vi er veldig fornøyd med årets program, og mener det finnes filmer for enhver smak på FilmQuart, sier kinosjef Petter Benestad.

På festivalens to første dager har våte festivalgjengere trukket i hopetall inn på FilmQuarts visninger i filmhallen på Odderøya. Interessen kommer antakeligvis ikke til å minke når det i dag er førpremière på den norske filmen «Tommys inferno» og den norske versjonen av animasjonskomedien «Terkel i knipe».

Kultstatus

«Terkel i knipe» er en dansk animasjonskomedie, dubbet til norsk. Den kontroversielle filmen har fått kultstatus i Danmark, og nå står Norge for tur. Alle stemmene i filmen er ved skuespilleren Aksel Hennie, kjent fra filmer som «Uno» og «Jonny Vang». Han beskriver «Terkel i knipe» som årets morsomste familievoldsfilm, og mener den kan settes i samme humorbås som den amerikanske animasjonsserien South Park, bare drøyere.

— «Terkel i knipe» er utrolig morsom. Den kan ses kun for å få seg en skikkelig god latter, men den tar også opp viktige temaer som mobbing og selvmord på en litt spesiell måte, forteller Hennie.

I Danmark var aldersgrensen satt til syv år. I Norge må man ha fylt 11 for å slippe inn i kinosalen. Hennie mener voksne ikke har noe å frykte hvis de velger å ta med barna på filmen.

— Barn kan fint se «Terkel i knipe», men det er viktig at de har mulighet til å prate med en voksen etterpå.

Altergutt

Dagens norske bidrag, ungdomsfilmen «Tommys inferno», handler om altergutten Tommy. Kjæresten Maria er klar for noe mer enn klining og tafsing, mens Tommy mildt sagt er skeptisk til å ta steget videre. Når faren din er en død prest du aldri har møtt, og moren din et premieeksempel på voksen umodenhet, er ikke sex noe du har et helt ukomplisert forhold til.

Lørdag vises det andre helnorske bidraget på FilmQuart, dokumentarfilmen «Fast Car». Regissør John-John Bruseth følger musikeren Unni Wilhelmsen på hennes Mali-besøk i Afrika. Gjennom Wilhelmsen møter vi menneskene i landsbyen Mecina, der omskjæring av kvinner fortsatt er tradisjon.

«Fast Car» ble for få dager siden vist i Zanzibar, der 1500 mennesker møtte opp. Regissør Bruseth var overveldet over mottakelsen.

  • Omskjæring er jo et ømfintlig tema, og jeg var usikker på hvordan afrikanere ville reagere på filmen. Jeg ble overveldet over mottakelsen. Flere ganger under visningen måtte filmen stoppes fordi folk applauderte. Når den var slutt ga publikum fem minutter med stående ovasjon. Nå er jeg spent på å se hvordan FilmQuarts publikum tar imot filmen.