MIAMI: Wilma traff kysten av Florida i nærheten av byen Napoli som en kategori 3-orkan på Saffir-Simpson-skalaen, men svekket seg noe og passerte land som en kategori 2-orkan.

Orkanen vokste senere i styrke igjen og befant seg natt til tirsdag norsk tid over Atlanterhavet.

Det antas at kostnadene av Wilmas herjinger vil komme opp i rundt 60 milliarder kroner, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fire omkommet

Lokale myndigheter i Florida opplyser at minst fire personer er omkommet som følge av orkanen. En mann døde da han fikk et tre over seg i en forstad til Fort Lauderdale, like nord for Miami.

Fra før har Wilma krevd minst 17 menneskeliv i Karibia.

Floridas guvernør, presidentbror Jeb Bush, advarte mandag delstatens innbyggere mot å tro at faren er over.

– Det er erfaringsmessig i dagene etter at orkanen har passert at det er farligst, det er da vi ser flest liv gå tapt, sa Bush og oppfordret alle til å holde seg innendørs.

– Ufyselig opplevelse

– Dette ble en ufyselig opplevelse, sier sjømannsprest Lasse Heimdal i Miami etter orkanen Wilmas herjinger i Florida.

Den norske Sjømannskirken i Miami måtte holde lukket mandag ettersom havna i byen var stengt av før orkanen Wilma var ventet. Sjømannsprest Lasse Heimdal og familien hans samlet seg der de mente det var tryggest før orkanen slo til:

– Hele familien samlet seg på baderommet med madrasser, vann og mat da orkanen herjet på sitt verste. Hos oss var dette det tryggeste rommet i boligen, uttaler sjømannspresten på Sjømannskirkens nettsider.

Heidal og assistent Kristin Gramstad har snakket med mange nordmenn i Florida de siste dagene. Ifølge Heidal har de fleste vært igjennom orkaner før og vet hva de skal gjøre under stormkastene.

– Så langt har vi ikke hørt om noen norske som er skadd, men er det noen som trenger spesiell hjelp, skal vi gjøre vårt ytterste for å støtte dem, sier Heidal.

Cuba rammet

Ennå har man ikke fullstendig oversikt hvilke skader orkanen har gjort på Cuba. Hovedstaden Havana ble rammet av store bølger som slo inn over byens berømte strandpromenade Malecón og slo flere kvartaler inn over byen.

Mandag kveld hadde man ennå ikke oversikt over skadene eller hvor mange som fortsatt satt innesperret i sine hjem.