KRISTIANSAND: — Ettersom vi vet at bakterien finnes i Norge også, er det i hvert fall ikke umulig at noen har blitt eller kommer til å bli smittet med denne, sier professor Vivian Kjelland ved Sørlandet sykehus.

Nyheten om flåttsykdommen ble nylig presentert da flåttforskere fra Sørlandet sykehus deltok på et kickoff-arrangement for skandinavisk flått-samarbeid under navnet ScandTick.

Første sykdomstilfellet i 2010

Flått kan være bærer av en rekke ulike bakterier, virus og parasitter, og den kan gi sykdommer som TBE (flåttoverført hjernehinnebetennelse), borrelia, ehrlicia og babesiose, mens borrelia er verdens mest spredde flåttsmitte.

I Norge er det hundrevis av mennesker som får denne smitten årlig. Dette er også en sykdom som er klart økende her til lands.

— Neoerlichia er en bakterie som ble påvist i norske flått allerede i 1999. Men det første sykdomstilfellet i Sverige ble oppdaget i 2010, og er senere funnet hos ytterligere to pasienter, opplyser professor Kjelland.

Sykdommen er også kjent fra andre steder i Europa, deriblant Tyskland og Sveits.

Blodpropper

Den behandles effektivt med antibiotikum, men det er ennå ikke påvist syke nordmenn.

Svenske forskere rapporterer at typiske symptomer hos de tre tilfellene de har oppdaget er flåttbitt etterfulgt av feber, hodepine, muskelverk og nedsatt allmenntilstand, samt dannelse av små blodpropper.