WHISTLER: Mandag går Northug for sitt første OL-gull. Han får med seg enten Ola Vigen Hattestad eller Øystein Pettersen i lagsprinten.

Northug ertet på seg de fleste lørdag. Da nektet han å uttale seg etter stavbruddet i skiathlom. Uhellet fratok ham sannsynligvis en medalje.

— Jeg hadde konkurrert og, ja, jeg har veldig fokus da og når det skjer som det skjedde i går, trenger jeg litt tid for meg selv, sa Northug på søndagens pressemøte.

— Kunne du gjort noe annerledes?

— Ja ... det er vel noe jeg kunne ha gjort annerledes, sa Northug, før han la til:

— Jeg tar selvkritikk for både løpet og det som skjedde etter løpet. Jeg burde nok ha kommet tilbake for å snakke.

Skuffet

Søndagens pressetreff fant sted i Northugs sovetid. Han var fortsatt skuffet over skiathlomen.

— Jeg ble litt skuffet over at det ikke fungerte, spesielt i går da det var perfekt for min del. Jeg følte meg bra, var der jeg skulle og så var jeg uheldig og brakk staven. Det skjønte de foran og de ga gass, sa Northug.

— De fikk en luke, men jeg fikk tettet den litt igjen, men det kostet for mye og da hadde jeg ingen muligheter. Jeg skulle gjerne hatt en medalje, la han til.

SKUFFET: Petter Northug kom inn til en skuffende 11. plass under 30-kilometeren. Foto: Scanpix. Foto: Scanpix

Kritikk

Fra flere hold – også støtteapparatet i OL – ble han kritisert for tilløp til manglende folkeskikk, egoisme og arroganse.

Etter 15-kilometeren ble han nærmest jaget ut av lagledelsen for å gi noen kjappe uttalelser. Heller ikke da hadde Northug lyst til å snakke.

— Jeg sa i går at jeg trengte tid og så fikk jeg heller snakke i morgen (søndag) etter et døgn for meg selv, sa Northug.

Svake?

For Norges Skiforbund er situasjonen et dilemma. Northug har flørtet med ideen om å bryte ut av landslaget. Han har også inngått private sponsoravtaler helt på tvers av hva eget forbund rådet ham til.

Det kan også se ut som lederne i forbund og på landslaget ikke har vært sterke nok overfor Northug. Han kjører sitt løp og får det ofte som han vil.

Men uten Northug i stallen har NSF dårligere kort på hånden overfor mulige samarbeidspartnere.

Noen kilometer lenger nord i Whistler-dalen har Aksel Lund Svindal herjet i alpinbakken de siste dagene.

Hittil er det en veldig forskjell mellom alpinesset og Petter Northugs OL.

Det gjelder både resultater og vilje til å gi nordmenn et innblikk i hva som egentlig skjedde i konkurransene.