Drøyt 100 millioner kroner ser «vannverksboet» ut til å få tilbakebetalt. Salget av farmen i Sør-Afrika er største enkeltpost.

«Own the biggest private consolidated Game farm in the Fish River area», reklamerer eiendomsmegler Gregg Rippon Properties på nettet.

Viltfarmen «Woodlands» ved Great Fish River i Eastern Cape har ligget ute for salg en tid og ventet på «den rette». Henvendelsene har vært mange, men få er seriøse. Markedet for 50-millioners farmer er begrenset. Kjøpergruppen er spesiell. Ifølge sørafrikaneren Gregg Rippon er det typisk pensjonerte forretningsmenn med svulmende formue etter å ha solgt seg ut av egen virksomhet som går på visninger av store viltfarmer.

For første gang er Rippon optimistisk på vegne av «Woodlands». Han forhandler i disse dager både med en sørafrikansk og en amerikansk budgiver. Det er de første interessentene som har blottet summer «på et fornuftig nivå», ifølge Rippon.

Planer i grus

Den tidligere vannverkssjefen på Romerike, Ivar T. Henriksen, skulle etter planen nyte sitt otium på den nesten 100000 mål store viltfarmen, inneholdende fire sjiraffer og flere hundre bukker og antiloper. Han kjøpte farmen for 9 millioner og rustet den opp for 5–10 millioner fra slutten av 1990-tallet og fremover.

Sønnen skulle etter planen overta det offentlige vann— og renseanlegget på Romerike og holde pengekranen åpen.

En dom på syv og et halvt års fengsel og et erstatningskrav på 63 millioner tvang vannverkssjefen til å selge. Og strengt tatt er Henriksen allerede fratatt farmen. Den er inndratt til fordel for kommunene som «utbytte av straffbar handling».

Vil ha 50 mill

Det foreligger to takster på eiendommen, på henholdsvis 45 og 55 millioner sørafrikanske rand. Kommunene forventer å få rundt 50 millioner rand for farmen, tilsvarende 40 millioner norske kroner. Etter skatter og avgifter vil de da sitte igjen med 30 mill. norske.

Kommunene ser dermed ut til å få tilbake hver eneste krone de har greid å dokumentere er tappet fra de offentlige selskapene, drøyt 100 mill. kr. Det bekrefter «ryddegutten» i vannverksboet, Dag Jørgensen.

I alt 72 millioner er hanket inn gjennom rettsoppgjør og forlik. Revisor PWC punget ut med 15 mill. for sin medvirkning, styremedlemmene 5 mill. og entreprenøren Peab 21 mill. Dertil er hus, hytter, biler, landbruksmaskiner og kjekt-å-ha-anskaffelser avhendet for betydelige beløp.

Det kommer ingen sjekk i posten til avgiftsbetalerne på Romerike. Vannverksstyret mener direkte tilbakebetaling er umulig å administrere. En rådmannsgruppe grubler på hvordan velstanden skal komme befolkningen til gode.

Det mest sannsynlige er mange år med lav vann— og avløpsavgift.

Parallelt med erstatningsoppgjøret realiseres egenkapitalen i de overfinansierte selskapene. Næringstomten Bøler på Skedsmokorset, kjøpt for 18 millioner på 1990-tallet, er i ferd med å bli solgt. Etter omregulering til detaljhandel er prisforventningen «minst 120 millioner».

Også 40 mål strandtomt ved Nitelva er i ferd med å omreguleres og selges, anslag: «minst 100 millioner».

I alt vil det derfor bli tilbakeført 5–600 millioner til vannverkskommunene innen utløpet av 2013.