— Overkroppsmuskulatur ser ut til å være mer sensitiv fortestosteronnivået enn muskulaturen i beina, sier doktorgradsstipendiat TormodS. Nilsen ved Norges idrettshøgskole.

I en helt fersk studie viser forskeren hvor avgjørendetestosteronnivået kan være for å bygge muskler for en mann.

I 16 uker trente 30 menn med prostatakreft tung styrketrening.Forskerne ville finne ut hvor mye det lave testosteronnivået kan bety. I gårprententerte Nilsen resultatene av studien på en konferanse om styrketreningved Norges idrettshøgskole.

Ikke som hos friske

60 menn med en snittalder på 66 år var med i denne studien. Halvpartenav mennene trente tung styrketrening tre ganger i uken, den andre gruppentrente ikke.

Under treningen tok medisiner som blokkerer produksjonen avtestosteron, fordi det skal redusere faren for at kreftsvulsten vokser.

— Vi har sett i flere studier at muskelmassen blir redusert som følgeav denne typen behandling og at mennene får mer fett på kroppen. Vi ville se omtung styrketrening kunne motvirke dette, sier Nilsen.

Da de startet opp var det allerede gjort et par studier omstyrketrening på prostatapasienter i Canada og Australia.

— For å forsikre seg om at styrketrening er trygt for dennepasientgruppen, hvilket det var, ble disse studiene gjennomført med lavereintensitet enn det vi har gjort, sier Nilsen.

Den dårlige fremgangen overrasker forskerne.

Ikke som hos friske

— Muskelmassen økte noe, men ikke på langt nær slik som vi ser det hosfriske mennesker. Hos vanlige friske ville dette ført til omfattendemuskelvekst. Det er overraskende at de har lagt ned så mye tid på dette og ikkehar fått mer uttelling for all treningen, sier Nilsen.

Mennene som var med i studien økte muskelmassen i beina med rundt 2prosent. Men muskelveksten i overkroppen uteble. Det er dermed mye som kan tydepå at muskulaturen i overkroppen er enda mer avhengig av testosteronnivået tilen mann.

– Styrketrening likevel viktig

Pasientene hadde bare en tredjedel av den muskelveksten en gruppefriske menn i 70-årene opplevde etter lignende styrketrening.

— Vi ser at mennene i vår studie responderer dårligere på treningen enndet friske eldre gjør, sier Nilsen.

Det betyr imidlertid ikke at prostatakreftpasienter skal la være åtrene styrke.

— Tvert imot. Pasientene stoppet den reduksjonen man normalt ser imuskelmasse ved denne behandlingen. Det er derfor spesielt viktig at dennepasientgruppen får tilbud om styrketrening, sier Nilsen.

I beina økte muskelmassen med 370 gram i snitt. De som var med istudien og ikke trente (kontrollgruppen) fikk redusert muskelmassen i beina med240 gram.

— Differensen på nesten 610 gram er den reelle treningseffekten. Derforhindrer styrketreningen at muskelmassen blir redusert, så det er svært viktig åtrene styrke for denne gruppen, sier Nilsen.

Farlig med for mye

Effekten av å tilføre ekstra testosteron er godt kjent, både ivitenskapelige kretser, men også blant brukere/misbrukere.

— Det medfører imidlertid alvorlige bivirkninger som gjør det farlig.Det er gjort en studie i Danmark som ga en gruppe friske unge menn en lignendebehandling som pasientene våre får, mens en annen gruppe fikk placebo. Beggegruppene trente styrke. Endringen i muskelmasse fulgte samme mønster som hososs; en stor økning i placebogruppen og en liten økning i gruppen som fikkandrogen deprivasjonsterapi, sier Nilsen.

  • Mennene ble med på studien to måneder etter at de hadde avsluttetstråling, og ni måneder etter at testosteronet ble blokkert.

  • To og to deltakere ble tett fulgt opp av en trener.

  • To ganger i uken trente de tøff styrketrening for hele kroppen med6–10 repetisjoner til utmattelse.

  • Den tredje økten var en restitusjonsøkt med 10–20 prosent laverebelastning.

  • I studien var det viktig å optimalisere stimuli for å gi muskelvekst.

Forskerne var tidligere redd for at en skal produsere mer testosteronved hard styrketrening.

— Pasienter på hormonbehandlinger føler ofte at de trener mye ute å fåså mye igjen for det. Nå bekrefter denne studien det, sier Nilsen.

Styrketreninger viktig, men han er i tvil om det er vits i å trene så hard styrketrening somi denne studien.

— Vår studie viser ingen tilleggseffekt av å trene hardere enn det dehar gjort i andre studier og våre resultater modererer dermed den australskestudien som var veldig optimistisk på hva man kan få utrettet med styrketreningnår man har så lavt testosteronnivå. Kanskje er restitusjonen redusert somfølge av behandlingen og at det derfor kanskje er tilstrekkelig å trene toganger i uken og likevel få den samme fremgangen, sier Nilsen.

FORTSATT VIKTIG: - Det er spesielt viktig at denne pasientgruppen får tilbud om styrketrening, sier Tormod Nilsen. Foto: Norges idrettshøgskole
TRENGER TESTOSTERON: Overkroppsmuskulatur ser ut til å være mer sensitiv for testosteronnivået enn muskulaturen i beina, sier doktorgradsstipendiat Tormod S. Nilsen ved Norges idrettshøgskole. Foto: Arkiv