OSLO: Tirsdag offentliggjorde NASA tre bilder romfartøyet Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) har knipset av månen de siste ukene. Fotomaterialet viser tydelige spor etter amerikanernes aktivitet, 39 år etter deres siste besøk her, skriver Aftenposten.no.

På bildene, som er de skarpeste som noensinne er tatt av månen fra verdensrommet, ser man eksempelvis landingsplassene til Apollo 12, 14 og 17, samt fotsporene til den siste astronauten som satte sin fot i det grå støvet — amerikaneren Eugene Cernan, den 11. desember 1972. ## Konspirasjon

Et stort steg for NASA, med andre ord, men også et skritt tilbake for dem som tviler på at amerikanernes månelandinger overhodet fant sted. Og dem er det mange av.

I 1999 ble det gjennomført en spørreundersøkelse i USA, der hele 6 prosent av respondentene mente at det aldri har vært folk på månen. 5 prosent hadde ingen formening om saken.

Ifølge Wikipedia verserer det mange teorier om hva som "egentlig" skjedde der ute. Noen mener at landingene iscenesatt av NASA, at Neil Armstrongs tok sitt lille, store steg i et Hollywood-studio og at bilder og steinprøver ble forfalsket og manipulert.

Målet skal blant annet ha vært å henlede oppmerksomheten vekk fra Vietnamkrigen, å vinne romkappløpet mot Sovjetunionen og å innfri daværende president John F. Kennedys løfte om å sette en amerikaner på månen innen 1970. ## Fyrtårn

Selv om konspirasjonsteoretikerne neppe lar seg overbevise av de nye bildene, bryr nok ikke NASA seg om dét uansett. Målet med LRO er først og fremst kartlegging, lete etter egnede landingssteder og prøve ut ny teknologi.

LRO har gått i bane rundt månen i to år, men i august senket NASA fartøyet fra 51 til 21 kilometers høyde for å komme nærmere innpå overflaten. Det var fra denne avstanden byrået fikk muligheten til å ta de unike bildene.

— Bildene minner oss om vår fantastiske Apollo-historie, og står samtidig som fyrtårn for den videre utforskningen av verdensrommet, sier Jim Green, som leder NASAs Planetary Science Division, til Reuters.

Mørk fremtid

Likevel er det spor etter fordums storhet LRO har dokumentert. Rombyrået sliter med stramme budsjetter og store bemanningskutt. I juli kom romfergen Atlantis tilbake fra siste reis, og mange tviler på at amerikanerne har vilje og ressurser til å erstatte de gamle fartøyene.

I august gjorde organisasjonen riktignok et forsøk på å befeste sitt hegemoni i verdensrommet, med noe så sjelden som en «bemannet» ferd til Jupiter. Men det er tvilsomt om astronautene vil være i stand til plante det amerikanske flagget på den avsidesliggende planeten.