— Vi er beredt til å droppe tanken om å pålegge medlemsland å ta imot sin andel av de 120.000 asylsøkerne som befinner seg innenfor EUs grenser, og i stedet åpne for frivillighet, opplyser EU-kilder onsdag.

På et møte mandag klarte ikke EUs innenriksministre å bli enige om hvordan de 120.000 flyktningene og migrantene skal fordeles medlemslandene imellom. EU-kommisjonen har utarbeidet et forslag som er basert på obligatorisk fordeling. Det har ført til protester fra flere EU-land, særlig fra de østlige landene Ungarn, Slovakia, Tsjekkia, Romania og Polen.

Det er usikkert om Tyskland og Frankrike vil akseptere det nye forslaget om frivillighet, siden de trolig da vil måtte sitte igjen med langt flere asylsøkere enn de ellers ville ha gjort hvis den opprinnelige planen var blitt gjennomført.

Et nytt møte mellom innenriksministrene skal finne sted tirsdag, og EU ønsker fremfor alt å hindre at også dette møtet ender uten resultat. Skulle møtet 22. september likevel ikke føre til noen løsning, er det ventet at Luxembourg, som har formannskapet i EU, kan komme til å kreve at enkeltland påtar seg visse kvoter. (©NTB)