— Jeg synes det er veldig viktig å ta tilbake Utøya og sommerleiren. Særlig er det viktig for nykommere i AUF at de får oppleve øya på samme måten som jeg alltid gjorde, nemlig som et gøy sted å være, sier Preben Værholm.

25-åringen fra Lillesand er en av dem som overlevde terroren på Utøya 22. juli i 2011. Til tross for at det onsdag er fire år siden, minnes lillesanderen dagen som om det nettopp skulle skjedd.

— Det var helt forferdelig. Jeg prøvde å beholde roen samtidig som jeg løp ned til vannet. Da jeg fortsatte langs vannkanten fant jeg fram til et godt gjemmested, forteller han.

Blitt for gammel

Værholm fylte i løpet av sommerleiren 21 år. Han hadde egentlig ikke tenkt til å dra fordi han følte seg for gammel, men forteller han ønsket å ta del i det sosiale og det politiske.

Jeg kunne ikke la én times tid med terror ødelegge for mitt liv. Da hadde han vunnet.Om noen uker skal øya tas tilbake og det vil bli arrangert en ny sommerleir august. Men Værholm skal ikke dra.

— Nå har jeg blitt for gammel. Jeg synes likevel det er viktig at andre velger å ta øya tilbake. Det er viktig å gjenskape det Utøya var, og det gøye som skjedde der, sier Værholm.

Han legger til at han har valgt å legge 22. juli bak seg.

Preben Værholm fra Lillesand skal ikke tilbake til Utøya med det første. Han synes det likevel er viktig å ta tilbake øya. Foto: Anette Larsen

— Jeg vil aldri glemme. Samtidig valgte jeg å fortsette med livet som det var før terroren, og jeg ble værende i politikken. Jeg kunne ikke la én times tid med terror ødelegge for mitt liv. Da hadde han vunnet.Den nåværende Arbeiderpartipolitikeren tror det er helt riktig at AUF sin sommerleir legges til Utøya og ikke et annet sted.

— Øya bærer med seg mange minner på godt og vondt. Mitt inntrykk er også at de etterlatte tror barna deres ville likt å komme tilbake til øya.

Støtte fra Lillesand

Etter å ha vært med i AUF, tok Værholm steget videre. I de siste årene har han vært veldig aktiv i Lillesand i Arbeiderparti, i tillegg til å ha vært med i bystyret.

— Som politiker har jeg nok blitt mer opptatt av det medmenneskelige i saker jeg brenner for.

Han forteller han har funnet god støtte fra byen han er oppvokst i.

— Familien og venner har støttet meg når tida har vært vanskelig. Jeg føler at jeg har klart meg greit, sier han.