Natt til mandag ble den andre delrapporten av klimapanelets femte hovedrapport lagt fram i Japan. Delrapporten omhandler konsekvensene av klimaendringer, og slår fast at menneskeskapte klimaforandringer er i gang, og at fortsatte utslipp vil øke den globale oppvarmingen.

Sterkere og hyppigere ekstremvær, mat— og vannmangel er noe av det vi har i vente om utviklingen fortsetter. Natur og Ungdom krever handling fra Norges politikere.

— Denne rapporten viser oss hva vi har i vente om ikke vi trår til for å kutte klimagassutslipp nå. Norge gjør i dag altfor lite i kampen mot klimaendringene. Jeg håper denne rapporten blir en vekker for regjeringen og får den til å handle, sier Olav Aga, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

Rapporten sier at global matproduksjon vil gå ned, samtidig som etterspørselen vil øke.

— Hvordan vi forvalter våre matressurser handler om å sikre våre etterkommere muligheten til å dyrke mat på egen jord. Alle land har en plikt til å produsere mat til egen befolkning, og da må Norge ta i bruk sine naturgitte ressurser. Norsk landbruk kan på den måten være solidarisk, bærekraftig og miljøvennlig. Industrielt landbruk vil aldri være en del av løsningen, fortsetter Aga. (©NTB)