Lørdag var det storstilte markeringer i Tyskland for å feire at det er et kvart århundre siden det kommunistiske øst ble slått sammen med det kapitalistiske vest og Tyskland igjen var ett land.

Statsminister Angela Merkel og president Joachim Gauck, som begge vokste opp i Øst-Tyskland, deltok på flere seremonier lørdag. I sin tale i Frankfurt rettet Gauck oppmerksomheten mot den pågående flyktningkrisen i Europa og oppfordret tyskerne til å vise samme vilje til å løse utfordringer som de gjorde i kjølvannet av Berlinmurens fall.

Han oppfordret tyskerne til å være tålmodige og understreket at det vil ta tid før flyktningene blir vant til sine nye omgivelser.

— Som i 1990 står vi overfor utfordringer som vil prege oss i generasjoner. Men i motsetning til den gang, er det nå noe som i utgangspunktet ikke har hørt sammen som skal vokse sammen, sa Gauck. Samtidig oppfordret han flyktningene om å gjøre sitt for å bli integrert i Tyskland.

— I dag feirer vi det motet og den selvtilliten som vi den gang hadde. La oss bruke det minnet som en bru, oppfordret han. (©NTB)