Bakgrunnen for beslutningen er ikke et endret trusselbilde, men at Politidirektoratet vurderer det som nødvendig å opprettholde forhøyet politiberedskap inntil PST og politiet har fått tilstrekkelig tid til å vurdere det nasjonale trusselbildet i lys av den siste tids hendelser i Europa, melder direktoratet.

Politiet har vært midlertidig bevæpnet siden slutten av november i fjor. 13. november i år ble det besluttet at bevæpningen skulle opphøre fra 17. november. Denne beslutningen ble tatt på bakgrunn av PSTs vurdering av trusselbildet.

Bare timer etter at denne beslutningen ble gjort kjent, skjedde terrorangrepet i Paris, og Politidirektoratet besluttet 16. november at den midlertidige bevæpningen likevel skulle fortsette til 1. desember. Og nå er den midlertidige bevæpningen altså forlenget i ytterligere ti dager.

I forrige uke ble det klart at justisminister Anders Anundsen (Frp) nedsatte et utvalg som skal vurdere permanent bevæpning av politiet.

— Det handler om hvilke verktøy politiet skal ha i fremtiden, og det er en stor og åpen diskusjon som må tas på annet grunnlag enn føleri, sa Anundsen da under landsmøtet til Politiets Fellesforbund. (©NTB)