— Vest-Agder legeforening er mot reservasjonsretten. Dette er en kamuflert omkamp om abortsaken. Enhver kvinne bør kunne gå til sin doktor og få god behandling, sier styreleder Anne Noraas Bendvold i Vest-Agder legeforening.

I sin høringsuttalelse skriver fylkeslaget at den ikke støtter «noen form for reservasjonsrett når det gjelder henvisning».

Henvisning er henvisning

— Det er bedre at den enkelte lege gir god informasjon. Kvinnens fastlege er den beste til å gjøre dette, selv om det er mulig å henvende seg direkte til sykehuset. Å henvise til en annen lege som henviser videre er i realiteten også en henvisning til abort, sier Bendvold.

Hun understreker at legeforeningen kun har tatt stilling til spørsmålet om reservasjonsrett for abort.

— Vi tror det kan komme andre saker i kjølvannet, men vi har kun tatt stilling til henvisninger til abort. Vi har ikke sagt noe om for eksempel aktiv dødshjelp, sier Noraas Bendvold.

- Ikke yrkesforbud

Styrelederen avviser at reservasjonsleger blir ilagt noe yrkesforbud dersom de ikke får jobb som fastleger.

— Du kan jobbe som lege på mange måter. Dette har fungert i mange år med minnelige ordninger i kommunene. Det er først nå som det har kommet et formelt krav at det har blitt et problem, sier Noraas Bendvold.

Helsemyndighetene har tidligere godtatt at leger reserverer seg mot aborthenvisning, så lenge kolleger kan gjøre det i stedet. Hvorvidt legene egentlig har hatt anledning til dette er uklart og noe av bakgrunnen for at den nye regjeringen nå ønsker å gi legene en formell rett til å la være å henvise til abort.

— Det er jo nå formalisert slik at det ikke lenger er et alternativ, sier Noraas Bendvold.

To fylkeslag støtter

En gjennomgang Klassekampen har gjort viser at de fleste fylkeslagene mener det samme som legeforeningen i Vest-Agder.

— Jeg opplever at det er et klart flertall blant landets leger mot dette forslaget. Reservasjonen har kommet fordi en liten gruppe leger har mobilisert kraftig, sier Sissel Bergaust, leder i Hedmark legeforening til Klassekampen.

Ni fylkeslag oppgir at de er motstandere av en reservasjonsmulighet, fem fylkeslag er usikre eller delt i sitt syn, og bare to fylkeslag støtter forslaget.