Nå starter jakten på solbriller til barna. Drømmen er billige briller som er gode å ha på, og som selvsagt beskytter øynene.

F&B (Foreldre & Barn) har testet 15 av vårens solbriller til barn, og det er store forskjeller når det kommer til kvalitet og pris.

SE TESTEN NEDERST I SAKEN

Sitter godt og klemmer ikke

Testvinneren er solbrillen Freestylin fra Babyshop.

Den har en utmerket passform, som gjør at brillen verken klemmer bak ørene eller på nesen.

Glassene sitter godt i innfatningen, har UV-beskyttelse og får full score på optisk kvalitet, som betyr at barnet ser godt gjennom brillen.

Foreldre.no har tidligere testet pastasaus på glass, ketchup og wienerpølser.

Glassene slipper gjennom akkurat nok lys til at brillen er behagelig å ha på. De er verken for mørke, eller så lyse at de ikke demper solstrålene. Prisen på kr 149,50 gjør at den tar førsteplassen, rett foran det mer kjente brillemerket Ray-Ban.

En som forstår seg på solbriller, ville ikke solgt dette som en solbrille. Solbrille-ekspert Bonnie Uchermann

— Med denne testen har vi nok en gang vist at du ikke trenger dyre solbriller for å beskytte øynene. Billig er like bra som dyrt, sier høyskolelektor Bonnie Uchermann ved Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Han har testet solbrillene på oppdrag fra Foreldre & Barn.

- Det betyr ikke at enhver billig brille er bra. Det er vanskelig å finne de som både er bra og billige, understreker Uchermann.

De rosa og hvite Mokki kids-brillene fra Vitus Apotek er billige – og fikk lav score.

De får 3 på terningen fordi glassene lett slipper innfatningen. Faller du, får et støt eller setter deg på brillen, kan glassene falle ut. Glassene er dessuten tynne og bulkete.

Mangler merking

— Jeg vil oppfordre foreldre til å la barna prøve brillene og sjekke om de sitter godt på nesen og er behagelige å ha på, sier Uchermann.

Alle de 15 solbrillene i testen har UV-beskyttelse, og bare to av dem manglet CE-sertifisering: Brillene fra H&M og Cebe lipstick. H&M-brillen ville gått helt til topps dersom den hadde vært CE-merket.

CE-merkingen er en garanti for at produktet demper UV-strålene. De tre solbrillene fra Ray-Ban er alle "en god nummer to" og får kun trekk for høy pris.

Av disse er den svarte og blå bedre enn den klassiske pilotbrillen, som slipper inn mer lys på sidene.

Guccibrillen er ikke en solbrille

- Brillen fra Gucci kan du ta ut av klassen solbriller, fordi de slipper inn for mye lys til å være en solbrille. Gucci er en motebrille, og den brukes gjerne som en hårbøyle i noen miljøer, fordi du skal ha merkevarene som teller, mener Uchermann.

Neseformen er for dyp til et barn på 5 til 6 år. Glassene har feil krumming og skårer middels på optisk kvalitet, som gjør at barnet ser dårlig med denne brillen.

— Guccibrillen slipper gjennom 25 prosent av lyset. Det er veldig mye og gjør at barnet vil føle seg blendet av sola. En som forstår seg på solbriller, ville ikke solgt dette som en solbrille, sier Uchermann.

Men så lenge den henger på stativet for solbriller, kan ikke forbrukerne vite det. Derfor er den med i testen.

Polaroidbrillene i testen skårer litt over middels. Polaroidglassene er laget slik at alt lys som reflekteres fra snø og vann, blir stoppet 100 prosent.

— Dette er bra på ski i påsken, når mye lys reflekteres fra snøen. Kontrastene blir bedre, men ulempen er at glassene er veldig tynne og blir ruglete, noe som gjør at du ikke ser så bra gjennom dem, forklarer Uchermann.

Hva skal brillen brukes til?

Gucci-brillene blir solgt blant annet hos Krogh Optikk i Oslo.

— Solbrillen fra Gucci er et produkt du kjøper for å pynte barnet ditt. Denne brillen stopper det som er av skadelig stråling, men skal du på fjellet med skarp sol, blir den for lys. Den kan likevel fungere som en solbrille i byen – eller hvis du bare vil være litt jålete, sier butikksjef Arvid Krogh hos Krogh Optikk i Oslo.

Her er de tryggeste solkremene til barn.

Butikksjefen påpeker at det aller viktigste når du skal velge solbrille til et barn, er å finne ut hva barnet skal bruke den til.

Et barn i pulk trenger for eksempel en solbrille som stopper sollyset og er så mørk som mulig. To ting foreldre kan tenke på når de vurderer pris, er om det er mulig å justere brillen, og om det er mulig å få tak i reservedeler, sier Krogh.

Grunnen til at solbrillen fra H&M ikke er CE-merket, er at det er en presseprøve, ifølge Kristin Fjeld, presseansvarlig i H&M Norge.

— Alle H&Ms solbriller er laget i henhold til CE-standard og -krav, og alle solbrillene som selges i butikk, skal ha CE-merket trykket på innsiden av rammen, sier Fjeld.

Les også:

- Datteren din fortjener en eldre og flinkere mor

Dette trenger du til barnehagen

Sjekk om dere bør få barn sammen eller ikke

Freestylin, Babyshop

Veil. pris: 149,50 ,- TERNINGKAST 6

Les hele testen

Ray— Ban, Brilleland

Veil. pris: 499 ,- TERNINGKAST 5

Les hele testen

Ray-Ban, Krogh Optikk

Veil. pris: 675 ,- TERNINGKAST 5

Les hele testen

Ray— Ban Pilot, Krogh Optikk

Veil. pris: 675 ,- TERNINGKAST 5

Les hele testen

Leopardmønstret brille, H&M

Veil. pris: 49,50 ,- TERNINGKAST 5

Les hele testen

Sunshine kids med strikk, Babyshop

Veil. pris: 199,50 ,- TERNINGKAST 5

Les hele testen

Cebe kanga, Krogh Optikk

Veil. pris: 508 ,- TERNINGKAST 5

Les hele testen

Polaroid, Pooh blue, Specsavers

Veil. pris: 295 ,- TERNINGKAST 4

Les hele testen

Polaroid, Brilleland

Veil. pris: 199 ,- TERNINGKAST 4

Les hele testen

Polaroid, Specsavers

Veil. pris: 295 ,- TERNINGKAST 4

Les hele testen

Polaroid, Interoptik

Veil. pris: 295 ,- TERNINGKAST 4

Les hele testen

Cebe lipstick, Krogh Optikk

Veil. pris: 500 ,- TERNINGKAST 4

Les hele testen

Mokki, Vitus

Veil. pris: 249 ,- TERNINGKAST 4

Les hele testen

Mokki kids, Vitus

Veil. pris: 149 ,- TERNINGKAST 3

Les hele testen

Gucci, Krogh Optikk

Veil. pris: 1238 ,- TERNINGKAST 1

Les hele testen

FAKTA:

Om testen:

  • Testen er utført av høyskolelektor Bonnie Uchermann ved Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

  • De er vurdert og testet ut fra seks kriterier: innfatning, UV-beskyttelse, optisk kvalitet, hvor mye lys de slipper igjennom, CE-merking og pris.

  • Hvert enkelt testresultat er gitt en karakter fra 1 til 6, der 6 er best. Optisk kvalitet og lysgjennomslipp teller 30 prosent hver, resten 10 prosent hver.

  • CE-merking (Communauté Européenne): Brillene oppfyller en myndighetspålagt, europeisk standard og beskytter effektivt mot UV-stråler, mellom 99,5-100 prosent.

  • Innfatningen: Brillene er vurdert ut fra passform til barn i alderen 0 til 6 år. Vil brillene klemme over nesa, eller bak ørene?

  • Glassene: Er testet ut fra holdbarhet og hvor bra de er festet til innfatningen. Glassene er utsatt for «hard pussing».

  • UV-beskyttelse: Måler om brillen slipper gjennom UV-lys. Alle brillene tok UVA-lyset 100 prosent.

  • Optisk kvalitet : Hvor bølgete er glassene?

  • Lysinnslipp: Glassene er sjekket gjennom en lysmåler. Er de innenfor komfortsonen? Det betyr at de skal slippe gjennom mellom 8,1 og 18 prosent lys.

Kjøperåd

  • Brillen må være CE-merket. Garantert beskyttet mot UV-stråler.

  • La barnet prøve solbrillen først for å teste passform.

  • De skal ikke klemme bak ørene.

  • Be optikeren justere dem, om det er mulig.

  • Brillen bør sitte godt på nesa.

  • Brillen skal dekke godt over øynene og hindre lys fra sidene og ovenfra.

  • Brillen skal ikke være kontakt med øyevippene.

  • Om brillen har bånd bak, skal de ikke strammes for mye.

  • De skal være behagelig å ha på.

Kilder: Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund og seniorforsker Lill Tove Nilsen

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no