TRANGT: Intimgrensen blir utfordret om bord på flyet. Skal den i midten få lov til å ha begge armlenene? Foto: Camilla Flaatten
BREIER SEG: Det er et klassisk scenario – stakkaren i midten blir avspist uten armlene. Foto: Camilla Flaatten
FUS: Den i midten bør få begge armlenene, siden sidemennene kan lene seg ut til sidene. Foto: Camilla Flaatten

Det er ofte trangt og ubekvemt i et flysete på økonomiklasse.

Med tre i rekken får du selvsagt tildelt det i midten. Og flyet er fullt. På hver side av deg sitter det andre, ukjente passasjerer. De legger begge en arm på armlenene. Du blir sittende med armene i fanget.

Spørsmålet er: Hvem har retten til det midterste armlenet?

Det besværlige midtsete

Personen med vindusplass har gjerne det beste sete. Da kan du lene deg mot vinduet eller veggen, og har større anledning til å slappe av og hvile. Midtgangen har større plass til bena og kan lene seg mot ut mot gangen.

Den i midten har ikke all verdens plass. Det hevdes at personen i det midterste setet har krav på begge armlene, men er det virkelig slik?

— Det finnes for så vidt ingen regler her, en forhandler mer om hva som er riktig å gjøre. I det ligger en betraktning av hvem som har behov. Vi er alle forskjellige, og alt er situasjonsbetinget. Selv om du har fått den uheldige plassen, så tror jeg nok ikke det er gjengs at en gir bort det privilegiet ved å ha armlene, sier professor i sosiologi Aksel Tjora ved NTNU.

SITUASJONSBETINGET: Ikke alle er villig til å dele på godene i «godene» på flyet. Se an situasjonen, og det er lov å be pent om å dele på plassen. Foto: Camilla Flaatten

Han mener at folk flest vil gi hverandre mest mulig plass. — De fleste er i stand til å sitte i setet uten å irritere seg over å bruke hele armlenet som skulle vært delt. De er ment å dele, selv om designet er håpløst smalt, sier han.

Det kan være vanskelig når intimgrensene utfordres og en må sitte eller stå nærmere hverandre enn en vanligvis ville gjort. Som på bussen, på toget eller i heisen. Eller at folk tar seg til rette i køen eller andre situasjoner på en flyplass - som å ikke klare å vente på tur bak en linje.

Et armlene til alle tre

Purser Vivi Alfsen i SAS har aldri opplevd at passasjerer har klaget på akkurat den problemstillingen, men forstår at det midterste setet kan by på en viss grad av frustrasjon.

— Det er vanlig folkeskikk som gjelder. Jeg synes det burde være rom for å si fra hvis en føler seg for inneklemt mellom setene, og si «unnskyld, men kan jeg få det ene armlene», sier hun.

Der det lar seg gjøre kan kanskje dette fungere:

— Jeg tror en god regel er at alle får et armlene hver. Sitter du til høyre i kabinen, så er det høyre armlenet ditt, på venstre side gjelder det samme, sier Alfsen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post?

Ta saken i egne hender

For mange vil det være helt utenkelig å be sidemannen om noe.

Professor Tjora tror det beror på du nødig vil irritere sidemannen du er nødt til å sitte ved siden av i løpet av flyturen.

— Hvorfor er det sånn?

— Vi snakker veldig lite med hverandre, og når noen tar hele armlenet, så biter vi det i oss og blir irritert. Prøv å dytt litt forsiktig borttil, og prøv å spørre på en høflig måte, sier han.

Skulle det gå helt skeis, og sidemannen ikke er lydhør overfor ditt behov om å dele på armlenene, så får du håpe på at personen må bruke toalettet underveis.

— Så kan du kuppe armlenet da, sier Tjora.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

Interssert i luftfart? Få flere gode saker her:

Fortsatt leselyst? Disse reisesakene har gått veldig godt på reiseseksjonen i sommer: