TILBAKELENT: Coki Beach på St. Thomas er én av flere gode strender på Jomfruøyene. Litt å spise og drikke på de fargerike og tilbakelente strandbarene er ofte en opplevelse i seg selv. Foto: Fredrik Larsen Lund
ØYHOPPE: Sjøfly er en spennende, om enn ikke helt gratis, måte å øyhoppe mellom St. Thomas og St. Croix. Turen tar 20 minutter og koster ca. 700–800 kroner. Foto: Fredrik Larsen Lund
ST. CROIX: De gamle danske kanonene peker mot cruiseskipet Celebrity Summit, som ligger ved utstikkeren i Frederiksted, St. Croix. Foto: Fredrik Larsen Lund
ST. THOMAS: Gatemiljø fra Charlotte Amalie, St. Thomas. Foto: Fredrik Larsen Lund
SPIS KREOLSK: Glady’s Café i Charlotte Amalie, St. Thomas, er et hyggelig sted å prøve lokal kreolsk mat. Foto: Fredrik Larsen Lund

Pilen peker mot Fort Frederik Beach. Stranden er klassisk karibisk: Cruiseturister på dagsbesøk ligger halvt utstrakt i solstoler, mens et par veeeldig avslappede barer i Bob Marley-stil serverer iskald øl med lime og rombaserte drinker.

Men det er noe mer her: Like bortenfor ligger det røde Fort Frederik. Kanonene peker ut mot cruiseskipet som ligger fortøyd ved piren, og befestningen er prydet med monogrammet til kong Frederik 5. og årstallet 1760.

VISER VEI: Fort Frederik Beach i Frederiksted, St. Croix. Foto: Fredrik Larsen Lund

Dansk-norske historieDen lille byen Frederiksted på St. Croix er i dag en del av De amerikanske jomfruøyene. Men i nesten 200 år var øya en dansk koloni, som sammen med St. Thomas og St. Jan utgjorde Dansk Vestindia.

Frem til 1814 var dette altså dansk-norske besittelser, og en rekke nordmenn deltok i styret og næringsvirksomheten på øyene.

Frederiksted er en stille småby, men den våkner til liv når cruiseskipene legger til. For nordmenn og dansker som ønsker en ferie med historisk vri, er Jomfruøyene imidlertid vel verdt mer enn noen få timers skipsanløp.

I Frederiksted og de andre byene kolonistene anla, er det lett å la seg fascinere av bygninger med tydelig dansk preg, av gatenavn som Toldbod gade og Kongens gade, og av andre spor etter dansk-norsk tropehistorie.

Hørt om denne fine øya?

DANSK GULLALDER: Christiansted, St. Croix, er nærmest en intakt by fra den danske gullalderen i Vestindia. De tre gule bygningene er (f.v.) tollboden, kompanihuset og veiehuset, der sukkeret ble veid før utskipning. Foto: Fredrik Larsen Lund

Slavenes øyer

— Dette er vi stolte over å ta vare på!

Danske Nina York har bodd på St. Croix i 39 år. Hun viser rundt i det historiske bymiljøet i Christiansted, kolonihovedstad fra 1755 til 1871 og den mest imponerende av de danske byene i Vestindia.

FORTET: Danske Nina York i skilderhuset, som i nyere tid er satt opp utenfor Christiansværn fort i Christiansted, St. Croix. Foto: Fredrik Larsen Lund

Gatenettet ble tegnet etter mønster av kvadraturen i Christiania, forteller Nina York.Valmede tak og skodder for vinduene kan minne om Danmark, og bueganger gir beskyttelse mot sol og regn.

— Her kom skipene inn med slaver, sier York, og peker ut over havnen i den lille byen.

Nærmere 100.000 afrikanske slaver ble sendt til de danske øyene for å arbeide på sukker- og bomullsplantasjer under et knallhardt regime. Enorme formuer ble skapt – inntekter som blant annet la grunnlag for å bygge Christiansted.

Området nærmest havnen er nå klassifisert som et nasjonalt historisk sted. Her ruver det gule Christiansværn fort, ferdigstilt i 1749, som skulle beskytte byen mot pirater. Like ved ligger det som var kontoret til det danske Vestindisk-guineiske Kompagni.

— Der foregikk slaveauksjonene, sier York.

Her finnes over 7000 øyer:

Dannebrog

Danskene bygde også tollbod, veiehus, kirke, og en rekke andre byggverk fra midten av 1700-tallet.

CHRISTIANSVÆRN: Det danske Vestindisk-Guineiske Kompagni kjøpte øya St. Croix i 1733 og anla fortet Christiansværn. Foto: Fredrik Larsen Lund

Kongens gade har Government House. Det tilhører i dag myndighetene på Jomfruøyene, men var tidligere den danske generalguvernørens sete. Den staselige gule bygningen fremstår som et lite palass. Dannebrog vaier fremdeles fra taket, sammen med Stars & Stripes og flagget til US Virgin Islands.— Det danske flagget har kommet til på forespørsel fra dansker som har å gjøre med den danske turismen, som er betydelig her. Som dansk finner jeg det rørende at det er en så stor hengivenhet overfor en tidligere kolonimakt, sier Nina York.

Dødens koloni

Den første danske besittelsen i Vestindia var øya St. Thomas. Den ligger noen mil nord for St. Croix. Her var det permanent dansk koloni fra 1672, da skipet «Færø» ankom øya med blant annet en gruppe fattigfolk og tukthuslemmer fra Bergen om bord.

DANSK ARV: En rekke stedsnavn og skilt på St. Thomas og St. Croix vitner om øyenes danske kulturarv. Foto: Fredrik Larsen Lund

Dødstallene var imidlertid horrible. Av de 324 dansker og nordmenn som i årene 1671–75 ble sendt ut for å delta i oppbygningen av det nye samfunnet, overlevde bare 64 personer reisen og det kritiske første halvåret på St. Thomas.I dag er tropesykdommene temmet på den frodige øya. Hovedstaden Charlotte Amalie har stor cruisetrafikk og er den mest kommersialiserte byen på Jomfruøyene. Langs Dronningens gade lokker butikkenes innkastere med «let’s go shopping!»: Juveler, klokker og brennevin – alt til tollfrie priser.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Fortryllende syn

STASELIG: Government House i Christiansted, St. Croix, ble først reist som en privat residens midt på 1700-tallet og senere utvidet til å bli hovedkvarter for den danske generalguvernøren. Det røde skilderhuset var en gave fra Danmark i 1967. Foto: Fredrik Larsen Lund

Christen Henriksen Pram, født på Lesja, var tollforvalter på St. Thomas i 1820–21. I et brev skildret han utsynet over den naturlige frihavnen Charlotte Amalie:«Der er altsaa en fortryllende Udsigt over Byen, Øer og Halvøer, som omringe den, Alleer af Palmer, Kokus og Tamarinder træer op ad Siderne af det høje Fjeld, hvoraf Øen bestaaer, derimellem Sukkerplantager og Lyststeder med større og mindre Haver paa Hældingerne, der og for en Deel bestaae af Skove og Krat.»

Utsikten er like flott i dag, for den som orker den svette gåturen opp i åssiden bak det gamle bysenteret. Også Charlotte Amalie er full av historiske bygninger. Alt er imidlertid ikke dansk. Arkitekturen har vært en blanding av dansk, fransk, britisk – i ulike varianter tilpasset en tropisk øy.

En øy utenom det vanlige:

Nostalgi

Erik Lief (Leif) Miles er oldebarn av en dansk ingeniør som kom til St. Thomas på slutten av 1800-tallet.

SERVERT: Fersk snapper – yellowtail – med ris, tomatsalat og grønnsaker. Gjerne skylt ned med en kald Summer Ale fra Virgin Islands eget bryggeri. Foto: Fredrik Larsen Lund

— Vi er den siste danske familien igjen her på øya, sier han.Erik er også daglig leder for St. Thomas Historical Trust, som arbeider med å identifisere, beskytte og bevare historie og kultur på øya.

Tidligere ble dansk sett på som «dirty» og «bad» fordi det var knyttet til slaveriet, forklarer Miles.

Nå har han inntrykk av at lokalbefolkningen begynner å sette mer pris på den danske arven.

— Det skyldes i første rekke at det kommer flere og flere danske turister hit. Mange er nostalgiske overfor det de mistet. De er interessert i kulturen og vil gjerne gå dypere enn de typiske turistattraksjonene, sier Erik Lief Miles.

Vi drømmer om karibiske strender, men det er hit vi reiser tilbake:

ST. THOMAS: Havnen på St. Thomas våkner til liv med cruisetrafikken. Foto: Costin Constantinescu, NTB scanpix

Frihet

Jomfruøyene er selvsagt mer enn bare dansk-norsk kolonihistorie. Varmt klima og turkis hav betyr ypperlige muligheter for strand— og vannaktiviteter.

Magens Bay på St. Thomas – halvannen kilometer med myk sand og vaiende palmer – dukker stadig opp på topplister over de beste strendene i verden.

MUSUMSBESTYRER: Erik Lief Miles, med danske aner, styrer blant annet det lille historiske museet i Charlotte Amalie, St. Thomas. Foto: Fredrik Larsen Lund

Fotturer i frodig landskap, seiling, kajakk og dypvannsfiske er andre muligheter. Takket være korallrev, er dykking og snorkling stort på St. Croix.I Frederiksted ligger dykkersjappene for øvrig bare noen meter fra der den danske generalguvernøren Peter von Scholten 3. juli 1848 erklærte slaveriet for opphevet. Det skjedde ved Fort Frederik. Derfor har byen fått tilnavnet Freedom City. I kolonitiden utgjorde nordmenn og dansker kun en liten minoritet. Ni av ti var slaver eller etterkommere av slaver fra Afrika.

Danmark solgte St. Croix, St. Thomas og St. Jan til USA i 1917 for 25 millioner dollar.

Få mer om øyferie: