Oslo lufthavn Gardermoen er Europas punktligste flyplass. Det kommer frem i Flightstats årlige kåring. Det amerikanske selskapet har målt presisjonen til flyselskaper og flyplasser verden rundt.

87,17 prosent av avgangene på Gardermoen tok av i tide, eller innen 15 minutter etter oppsatt avgangstid. Reglene om punktlighet sier at et fly er i rute dersom det tar av eller ankommer i løpet av et kvarter etter fastsatt tid.

Dette er ikke første gangen Gardermoen hevder seg hos Flightstats. Også i fjor ble Gardermoen best i Europa på punktlighet.

— For oss betyr dette mye. Vi har punktlighetsmålinger som kvalitetstegn på driften av flyplassen. Passasjerer vurderer ofte flyplassers punktlighet som uttrykk for hvordan en flyplass drives, så dette er veldig gøy, sier Jo Kobro, informasjonssjef på Gardermoen.

Stavanger og Trondheim på pallplass

Gardermoen var ikke eneste norske flyplass som gjorde seg bemerket i kåringen.

I klassen for regionale flyplasser i Europa, endte Stavanger lufthavn Sola og Trondheim lufthavn Værnes på henholdsvis andre og tredje plass i samme kåring.

— Disse utmerkelsene er et resultat av godt arbeid på disse lufthavnene. Vi er glad for dette og for at vi har lufthavner som hevder seg i konkurransen i Europa og verden for øvrig, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor.

Når det gjelder flyselskapenes punktlighet, klarte nok en gang SAS å klatre til topps på Flightstats sin liste. Av de europeiske flyselskapene var ingen mer punktlige enn SAS. 88,22 prosent av SAS sine flyvninger meldte ankomst til riktig tid i 2011. Dette er andre år på rad at SAS vinner i denne klassen.

— Vi er veldig fornøyde med at vi nok en gang er Europas mest puntklige flyselskap, sier Rickard Gustavson i SAS.

På plassene bak SAS følger KLM, Ryanair, LOT-Polish Airlines og Finnair.

Hvilket flyselskap mener du er best? Fortell oss om det på Facebook,Google+ eller Twitter @aft_reise.

Mest presise flyselskaper i 2011:

Globalt: All Nippon Airways

I Nord-Amerika: Alaska Airlines

I Europa: SAS

I Asia: All Nippon Airways

Best på punktlighet i 2011 blant flyplassene:

Globalt: Seattle-Tacoma International Airport

Nord-Amerika: Salt Lake City International Airport

Europa: Oslo lufthavn Gardermoen

Asia: Haneda Airport