Rottene kan komme seg inn hele året, men spesielt om vinteren bør man være obs. Det er ikke så lett å sikre seg fullt ut, men man kan se på åpenbare ting, ifølge Erik-Thomas Gjølme, produktsjef for skadedyr i Anticimex.

Rottene formerer seg fort, men når Anticimex blir kalt ut er det ofte snakk om et par rotter. Hunnrotten går drektig i tre uker og føder 6-12 unger som blir kjønnsmodne etter åtte-ni uker. Det kan i teorien gi 1000 under i løpet av året.

Lurer du på om rotter har etablert seg i eller ved huset? Ifølge Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil Skadedyrkontroll, bør du være obs på lukt. En rotte urinerer opp til fem liter i løpet av et år. De lager også latrinesteder, store ansamlinger med ekskrementer.

Vær også obs på gnagemerker. Er det snø på bakken kan du se etter spor, gjerne med en stripe bak der halen har hengt etter.

— Rotter blir også kalt nattarbeidere. De lager ofte lyd og beveger på seg om natten, sier Nese.

1. Kommer de seg inn?

Rottene kommer seg ikke inn hvis sprekken er mindre enn 12 millimeter. Vil du sikre deg mot mus bør sprekker være mindre enn 6 millimeter. Rotter er kjempeflinke til å klatre. Har du trær inntil huset, sørg for at luftespalter og lignende er tettet.

2. Tett disse sprekkene

Har du åpninger mellom kledning og mur, eller åpninger i steinmur? Tett sprekkene. Bruk sperrebånd hvis du har gliper under kledningen. Rottene kommer ofte inn mellom kledning og grunnmur. Undersøk også rørgjennomføringer. Er det åpent rundt kabler? Tett åpningene.

3. Mater du rottene?

Reduser skadedyrenes mattilgang ved å sikre søppelkassen, sjekk at rottene ikke får tak i fuglematen og oppbevar dyrefor sikkert. Spesielt solsikkefrø er populær rottemat. Sørg for at du ikke har søppel i hagen, og rydd bort nedfallsfrukt.

4. Manglende slukrister

Rottene kan komme inn via avløpsnettet, sluk eller rør. Har du slukrister over slukene i kjelleren?

5. Hold orden rundt huset

Sørg for at det er ryddig rundt boligen. Da hindrer du at rottene har gjemmesteder. Ikke stable veden inntil veggen.

(Kilder: Erik-Thomas Gjølme, Anticimex/Arne Nese, Rentokil)

Les også:

Da rottene skulle fjernes, ble det oppdaget flere feil

10 måneders rottemareritt etter huskjøp

Har drept over 18.000 rotter så langt

Dette er rottejegernes nye superfeller

- Hvem mater rottene?