OMSPILL, GRENKE CHESS: MAGNUS CARLSEN-ARKADIJ NAIDITSCH 1-1, 1-1, 1-0

Magnus Carlsen og tyskeren Arkadij Naiditsch sørget for forrykende sjakkunderholdning mandag. Blant ingrediensene var arrangørtabber, sekundstrid og sjakkommentatorer som rev seg i håret av det lynhurtige tempoet på brettet.

Det var Remis-resultatet mot franskmannen Éttiene Bacrot tidligere på dagen som sørget for at det ble en lang kveld for Magnus Carlsen.

Den norske 24-åringen måtte nemlig ut i omspill mot Naiditsch, for å vinne superturneringen Grenke Chess i Baden-Baden, Tyskland.

Etter at spillerne var like langt etter fire partier i omspillet, ble det hele avgjort i et såkalt armageddonparti. Der innebærer reglene at Carlsen, som spilte med de hvite brikkene, måtte vinne partiet for å sikre turneringsseieren.

Det gjorde Carlsen, etter å ha rast ned Naiditsch' med presis og lynhurtig angrepssjakk.

— Kanonspill. Klasse, utbrøt TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer.

- Klarte ikke å tenke

Dermed kunne verdensmesteren endelig feire turneringsseieren - like før midnatt mandag kveld.

— Denne seieren var kanskje ikke like overbevisende som det har vært noen gang, sier Carlsen til TV 2 etter partiet.

Det var en glad, men åpenbart sliten, Carlsen som stilte opp til intervju etter maratondagen.

— Jeg klarte ikke å tenke ordentlig i det hele tatt de siste partiene. Men det gikk.

— Det er gøy når det sitter såpass langt inne.

Utrolig sekundstrid

Carlsen var soleklar favoritt foran omspillet. Carlsen er nemlig verdensmester i både lynsjakk og hurtigsjakk.

I det første av to hurtigsjakkpartier (med ti minutter betenkningstid per spiller) tapte Naiditsch, som da spilte med sorte brikker, på tid.

Det andre partiet ble en thriller. Spillerne fikk to sekunder etter hvert spilte trekk. Den regelen tillot spillerne å spille med under ti sekunder igjen på klokkenlenge.

Carlsen unngikk på et tidspunkt å tape på tid med ett eneste sekund. Til slutt var imidlertid Carlsens stilling så håpløs at han måtte gi seg. Dermed måtte spillerne ut i et nytt omspill, denne gangen med fem minutter hver i betenkningstid.

— Vi kan ikke prøve oss på å kommentere noen av trekkene, for det går rett og slett for fort, sa Norges nest beste sjakkspiller Jon Ludvig Hammer i TV 2-studio.

— Disse partiene er umulig å forstå, sa Fabiano Caruana ifølge chess24.com.

Det sier sitt. Caruana er nemlig nummer tre i verden på liveverdensrankingen.

I det første lynsjakkpartiet (med fem minutter betenkningstid per spiller) ble duellantene etter hvert enige om remis. I det andre partiet lå Carlsen på et tidspunkt langt bak på klokken, men nordmannen klarte å utligne tidsdifferensen, og i tillegg skaffe seg et overtak på brettet.

Naiditsch gjorde etter hvert flere dårlige trekk, og lå dårlig an, men Carlsen klarte ikke å utnytte fordelen, og det ble dermed nok en remis.

Så avgjorde Carlsen det hele med en råsterk oppvisning i armageddonpartiet.

Like mange seire som Anand

Dermed har Magnus Carlsen brukt de første ukene av 2015 til å ytterligere befeste sin posisjon som verdens beste sjakkspiller.

Carlsen vant nemlig prestisjetunge Tata Steel Chess før turneringen i Baden-Baden.

Carlsens statistikk i store turneringer er forbløffende. Sist gang Carlsen ikke ble nummer én eller to i en turnering var i London Chess Classic i 2011. Da ble nordmannen nummer tre.

Carlsen har nå vunnet 20 av de siste 30 turneringene han har deltatt i.

Den norske sjakkskribenten Tarjei J. Svendsen skrev om denne utrolige statistikken i en artikkel for chess24.com før turneringen i Baden-Baden.

Ifølge Svendsen hadde Carlsen vunnet 22 såkalte superturneringer før seieren i Grenke Chess.

Og nummer 23 er viktig i en historisk sammenheng. Nå er det nemlig ingen av dagens aktive spillere som har vunnet flere superturneringer (dersom definisjonen er enhver lukket internasjonal turnering der minst to av spillerne har vært i topp ti på verdensrankingen det siste året).

Artikkelen fortsetter under listen

Slik er listen:

1. Magnus Carlsen: 23

1. Vladimir Kramnik: 23

1. Viswanathan Anand: 23

4. Veselin Topalov: 20

5. Vasyl Ivantsjuk: 15

6. Boris Gelfand: 13

7. Levon Aronian: 10

8. Fabiano Caruana: 6

9. Sergej Karjakin: 5

Det er imidlertid langt opp til en av de aller største: Garry Kasparov. Han vant hele 40 superturneringer i løpet av hans historiske karriere.

Arrangørtabbe

I løpet av mandagen kom det frem at arrangøren ikke hadde planer for alle eventualitetene rundt omspill, men det som skjedde da Carlsen og Naiditsch hadde satt seg ned rundt brettet var kanskje en enda større arrangørtabbe.

For mens Carlsen og Naiditsch' hender flyttet febrilsk på brikkene kunne TV-seerne registrere at klokkene sto stille.

Carlsen så noe frustrert ut mens dommeren prøvde å få i gang klokken. Dommeren fikk etter hvert startet klokken på nytt fra de tilmålte ti minuttene.

Spillerne fikk imidlertid beholde stillingen på brettet, og fikk i dermed i praksis noen flere sekunder totalt sett.

Spiller trolig i Aserbajdsjan

Resten av hurtigsjakkomspillet gikk uten store problemer, og til slutt kunne altså Magnus Carlsen glede seg over nok en turneringsseier.

Det har lenge virket som at Magnus Carlsens neste turnering blir Norway Chess i juni, men mandag skrev et aserbajdsjansk nettsted at Carlsen blir å se i Shamkir Chess, som går av stabelen i april eller mai.

Arrangøren av Shamkir-turneringen har imidlertid ikke bekreftet deltakerlisten. Carlsens manager Espen Agdestein har heller ikke besvart Aftenpostens henvendelser.

Slik endte Grenke Chess:

1. Magnus Carlsen 4,5 poeng (vant etter omspill)

2. Arkadij Naiditsch 4,5

3. Fabiano Caruana 4

3. Michael Adams 4

5. Éttiene Bacrot 3,5

5. Levon Aronian 3,5

7. Viswanathan Anand 2,5

8. David Baramidze 1,5