Kjersti Tysse Plätzer håper hun skal få anerkjennelse som olympisk mester etter at russiske Olga Kaniskina er avslørt som en av kappgangens juksere.

Den russiske jenta er utestengt og kommer til å miste mesterskapsmedaljer, men det er foreløpig ikke avklart hvor langt tilbake Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) vil gå.

— Jeg er ikke overrasket over de avsløringene som er kommet, for dette er noe alle har visst om lenge, sier Kjersti Tysse Plätzer til NTB.

Doping i miljøet har hun kjent til lenge.

Ikke bare rykter

– Det har lenge gått rykter om de russiske utøverne som er tatt nå. De tilhører det samme miljøet, og de bor i det samme huset i Saransk. Derfor er det ikke noe nytt det som er kommet ut, sier Tysse Plätzer.

Hun forteller at doping i miljøet ikke bare er snakk om rykter.

– Jeg har ikke fortalt det til noen i mediene tidligere, men kan fortelle en historie fra 2009, da vi skulle gå verdenscupfinalen i Russland. Mange av oss som skulle delta, sto i dokø for å tisse før start. Vi la merke til en utøver som brukte veldig lang tid inne på doen. Hun kom ut, og tyske Sabine Zimmer gikk inn. Hun kom plutselig ut igjen oppløst i tårer, for i søppelbøtta på doen lå det flere brukte sprøyter, sier Tysse Plätzer.

Hun får støtte av Trond Nymark, som sier han har hørt rykter om dopingmisbruk i alle årene han var aktiv.

— Antidopingarbeidet må bort fra idretten og inn i det sivile apparatet. Slik det fungerer nå er det altfor tilfeldig, sier Tysse Plätzer til NTB.

Hun er overrasket over at det ikke er gjort noe på et tidligere tidspunkt.

— Dette har de visst om lenge, men nå er det kommet ut så mye at noe måtte gjøres, sier 43-åringen med klar adresse til IAAF. (©NTB)