«Et sterkt Italia og en stratosfærisk Balotelli senket Tyskland og tok Italia til den sjuende himmel».

Slik oppsummerte italienske Corriere dello Sport Italias triumf mot Tyskland i torsdagens EM-semifinale. De asurblå vant fortjent 2-1. «Strålende», mente avisen om Mario Balotellis to scoringer i første omgang.

Gazzetta dello Sport skriver at playmaker Andrea Pirlo var den store arkitekten bak triumfen der han styrte Italias offensive spill. «Italias stolthet», fortsatte sportsavisen som omtalte Balotelli som «Italias nye helt».

La Repubblica omtalte kampen som et «mesterstykke». Italia skuffet i fotball-VM for to år siden. Nå er de bare én kamp unna sitt andre EM-gull.

Monti tar turen

Italias statsminister Mario Monti reiser til Kiev for å følge søndagens finale mot Spania.

– Jeg er glad og stolt over landslagets suksess. Søndag reiser jeg til Kiev for å se finalen , sier Monti som deler kallenavnet «Super Mario» med semifinalehelten Balotelli.

I Tyskland er skuffelsen stor etter at EM-drømmen ble knust.

«Skuffelse, men ingen skam», skriver avisen Welt.

Fotballegenden Franz Beckenbauer har egen spalte i Bild.

«Å komme til semifinalen er ingen fiasko. Andre store fotballnasjoner som England, Frankrike og Nederland skulle alle ønske at de kom så langt, skriver Beckenbauer.

Får kritikk

Landslagssjef Joachim Löw må finne seg i en del kritikk.

«Nederlaget har sine forklaringer i at Löw gjorde sin første feil (under mesterskapet). Lukas Podolski fikk igjen sjansen på venstrekanten istedenfor André Schürrle, og det var en total fiasko» , skriver Welt.

«De første 45 minuttene var dypt skuffende. Det tyske EM-laget viste ikke sitt sanne ansikt. Spillerne virket livløse og jeg tror vi hadde for mye respekt for den italienske forbannelsen», skriver Beckenbauer som i sin tid som spiller ble europamester (1972) og verdensmester (1974). Senere ledet Beckenbauer tyskerne til topps i Italia-VM (1990) som trener.

Italia står med fire seirer og fire uavgjort i obligatoriske kamper mot Tyskland.

Süddeutsche Zeitung er også kritisk til Löw.

«Löw er en pliktoppfyllende fotballekspert og utvikler av spillet, men er han en mesterskapstrener? En for titler?, under SD.

Bild skrev «finito» og strøk like godt over ordet «finale».

(NTB)