Norge har fått et nytt medaljehåp i OL. Nils Jakob Skulstad Hoff og Kjetil Borch kan sørge for norsk suksess i dobbeltsculler.

Den norske dobbeltsculleren gikk overraskende til topps i verdenscupregattaen søndag og viste at den blir å regne med i London-lekene. Etter to 8.-plasser (2.-plass i B-finalen) tidligere i sesongen, slo Hoff (27) og Borch (22) knockout på rivalene i München.

– Jeg tror ikke de andre skjønte helt hva som skjedde. Vi har aldri prestert noe som dette tidligere , sier Hoff.

Olaf Tufte (36) er imponert over det lagkompisene presterte på OL-banen fra 1972. – Helt topp. Det var gøy å se at de lyktes. De var nær i de to første verdenscupene, men ble slått ut med under ett sekund begge gangene. Det var bare å heve seg med 1 prosent, og så vant de. Det er bra. De har enda mer å komme med, sier Tufte til NTB.

Norge har tatt ett OL-gull i dobbeltsculler. Brødrene Alf og Frank Hansen vant i 1976. Søndagens seier gjør at Hoff og Borch plutselig omtales som mulige gullkandidater i London. Det tar de med knusende ro.

– Folk kan få si hva de vil, men vi har våre ting å jobbe med. Vi har lagt opp løpet og skal møte de samme gutta. Vi har mye å jobbe med fram til da, sier Hoff.

Gjennombrudd

Duoen har rodd sammen siden 2010. I VM for to år siden ble det 4.-plass, mens de endte som nummer åtte i fjor. Søndag kom det store gjennombruddet.

– Det var veldig befriende. Vi visste det var noe vi satt inne med, men dette var siste mulighet før OL til å vise oss selv at vi var i stand til å være med der vi ønsker. Det var utrolig gøy, sier Hoff til NTB.

– Vi vet vi er på rett spor. Nå kan vi senke skuldrene og konsentrere oss mer om de mindre tingene. Rammene er på plass, og nå må vi bare male bildet , mener Borch.

Fortsatt er det en del å jobbe med. Teknikken må sitte skikkelig hvis det skal bli suksess i OL.

– Kapasitetsmessig ligger vi helt oppe blant de beste, men teknikken og samkjøringen mellom oss to har vært den store utfordringen, sier Borch.

Team Tufte

Båten med Hoff og Borch er et resultat av satsingen med Team Tufte. Etter OL-gullet i Beijing ville Olaf Tufte gi noe tilbake til norsk rosport. Han samlet flere talenter for å skape nye topproere.

36-åringen er glad for at satsingen har begynt å gi resultater.

– Klart det. Jeg har brukt litt energi på det teamet fra begynnelsen av. Men det viktigste er at Norge fostrer roere, og at det går fort , mener Tufte.

Hoff og Borch er takknemlig for hjelpen de har fått av veteranen.

– Vi fikk tilgang til bedre ressurser, som hans støtteapparat og sponsorer, uten at vi hadde vist noen spesiell grunn til å fortjene det. Det har gjort vår treningshverdag bedre, sier Hoff.

(©NTB)