betssonriise_185424a.jpg

Det utenlandske spillselskapet Betsson bekreftet mandag at John Arne Riise har skrevet under på en avtale med dem.

— Et angrep på grunnfjellet i norsk idrett, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Den norske idrettsmodellen er bygget på finansiering fra Norsk Tipping, og idrettstoppenes holdninger mot utenlandske spillselskaper er krystallklare. Det har nylig Mats Zuccarello Aasen og Cathrine Larsåsen fått merke. Begge har fått beskjed fra sine forbund om at det ikke blir aktuelt å konkurrere for Norge så lenge de er under kontrakt med et utenlandsk bettingselskap.

Avtalen blir ikke ønsket velkommen av NFF.

  • Vi vet at dette er en strategi fra illegale bettingselskaper, for å skape oppmerksomhet rundt sine produkter, sier Hallén.

  • Alle de tusen banene vi har i Norge er et resultat av dugnadsarbeid fra enkeltpersoner og et resultat av en spillemodell i Norge, som har gitt overskudd til norsk fotball. Dette blir feil måte å si tusen takk på fra en som har nytt godt av dette, legger Hallén til.

Han er redd for, over tid, at avtaler som Riises vil gå ut over dugnadsånden, rundt om i de lokale klubbene.

  • Det vesentlige er alle de som skaper den lokale aktiviteten, rundt omkring i hele den norske idrettsbevegelsen. Vi så at det var et stort engasjement for å endre tippenøkkelen, fordi det var hemmende for motivasjonen med det store etterslepet vi har hatt på anleggssiden, sier Hallén.

For tippeselskapet skal Riise jobbe som ambassadør, oddsekspert og vert for selskapets kundeturer til England og fotball-VM i Brasil.

Riise spilte 110 landskamper for Norge og scoret 16 mål, før han nylig trakk seg fra videre landslagsspill.

Zuccarello ble nektet VM-spill for Norge på grunn av sin avtale med Unibet, mens det ble varslet at Larsåsen ikke ville få delta i konkurranser etter at hun skrev under på en avtale med samme selskap.

  • Fotball-VM er et gigantisk mesterskap og jeg skal gjøre alt jeg kan for at spillerne hos Betsson får en fantastisk reise og opplevelse med meg som guide og ekspert, sier Riise i et innlegg på Betsson sine hjemmesider .

Yngve Hallén ønsker debatten om Norsk Tipping og utenlandske bettingselskaper velkommen.

  • Ikke fordi jeg tror det vil myke opp hvordan vi ser på dette, men forsi det vil skape mer bevisstgjøring for verdiene våre, sier Hallén.

John Arne Riise er den første aktive fotballspilleren fra Norge som inngår en slik avtale. Tidligere landslagsspillere som Ronny Johnsen og Thomas Myhre har inngått avtaler etter fotballkarrieren var over.

Nå vil Hallén fortsette arbeidet med å bevisstgjøre de aktive.

  • Ikke bare i forhold til landslagene, men vi vil fortsette å snakke om verdiene våre, også rundt disse tingene, sier Hallén.

Han har visst om kontakten mellom spilleselskapet og Riise en god stund.

  • De tingene vi snakker om nå kjenner John Arne godt til. Vi har visst om at denne avtalen var på trappene, og fortalte ham om vårt syn, sier Yngve Hallén.

Han er en skuffet mann i dag.

— Dette er ikke et angrep på fotballpresidenten, forbundsstyret, generalsekretæren eller administrasjonen på Ullevaal, men et angrep på alle dem som har engasjementet ute i de lokale klubbene. Vi er trist og skuffet, men vi skal jobbe steinhardt videre for det vi står for, sier Hallén.