Med en gjenkjennelig og høylydt, smittende latter, og med stor aktivitet, fikk han en særordning. Åpent landskap hadde både sine fordeler og ulemper for kollegene

Nåværende og tidligere arbeidskamerater har bare godt å si om Arne Scheie, som kommenterer for siste gang i Planica denne helgen.

Da er det verdenscupfinale i storbakken, og Scheie med ekspertkommentator Espen Bredesen er på plass.

— Arne har en vennlig form for humor, og aldri noen baktanker. Han har mange morsomme bemerkninger og kan være underfundig, sier NRKs alpin- og friidrettskommentator Lars Lystad.

Han forteller at de to satt på plasser ved siden av hverandre i kontorlandskap frem til 2006. — Arne snakker veldig mye i telefonen, og han får telefoner i øst og vest hele tiden. Han er alltid imøtekommende og har mange kontakter som ringer ham, eller han ringer dem. Han har dessuten en spesiell latter som ingen vet om hvis man ikke jobber tett med ham, sier Lystad.

Det endte med at Scheie fikk eget kontor.

– Selv om døren er lukket, kan vi høre latteren og blir i godt humør , forteller Lystad.

Lystad, som selv fyller 70 år i desember, roser Scheie for å være veldig kollegial.

Ler i bua

Hopp- og fotballkommentatoren Scheie kan endelig få le fritt, for det er mange ganger han også i bua har måttet kvele latteren.

— Mange tror at Arne Scheie er helt uten humor, men det stemmer ikke, sier Jon Herwig Carlsen.

De to reiste sammen for å dekke mange hopprenn i 10-12 år, før de skilte lag. Herwig Carlsen gikk over på langrenn og skiskyting, Scheie ble trofast mot hoppsporten.

— Han er en god humorist, sier vennen, som vet at Scheie hopper av etter helgens renn i Planica.

Arne Scheie kommenterer hopp for siste gang i helgen. Foto: METTE BUGGE

— Vi ler av det samme og kunne sitte i bua og se en mann med en rar hatt. Da lo vi som bare det, men måtte jo prøve å skjule det for lytterne, forteller Carlsen.

Siste tur

Arne Scheie er ute på sin siste natt med gjengen. Sammen med ekspertkommentator Espen Bredesen er han i Planica for siste gang som NRKs utsendte.

4. april er det definitivt slutt i NRK. Formelt gikk han av i januar, da han rundet de 70, men har fått lov ti å fullføre hoppsesongen. Han kommervtil å bli engasjert på enkelte oppdrag videre, som å sitte i NRKs studio under fotball-VM til sommmeren.’

— Det nytter ikke å ta kommentatorjobber som frilans, sier Scheie, kjent for å forberede seg i timevis foran hvert eneste renn og fotballkamp. Han fører lister over resultater, frisker opp navn og hendelser og tenker igjennom hva som kan komme til å skje underveis.

Mye heder

I Planica, der både kvinner og menn er i aksjon i bakken denne helgen, har han vært mange ganger.

— Det er færre nordmenn her enn normalt. Det skyldes at skiflyvningsbakken er under ombygning, så finalen finner sted i storbakken, sier 70-åringen.

Han har hatt et begivenhetsrikt siste år i NRK. Særforbund og arrangører har hyllet ham på mange ulike måter.

På Ullevaal stadion ble han hedret av Norges Fotballforbund, Skiforbundet ga ham en hoppdress i hoppuka og i Holmenkollen i mars fikk han ærespris.

— Jeg er overveldet og ydmyk, kommer det fra den kjente stemmen, som har fått mange ulike tilbud om små og store oppdrag etter at det ble kjent at hans tid i allmennkringkasteren er over.

Han håper at én norsk hopper vil ende på pallen i helgen.

— Da må jeg vel satse på Anders Bardal, ler veteranen. Han vet foreløpig ikke hvem som skal hoppe etter ham i kommentatorboksen.

— Den avgjørelsen tar vi til sommeren, sier Sjur Molven, som er redaksjonssjef i Sporten.