Før mandagens rivaloppgjør mot Vålerenga ser det lysere ut enn på lenge for LSK.

"Dunk, dunk, dunk!" Et småfly kommer seilende over Åråsen stadion.

— Huff, det hørtes ikke bra ut. Det flyet hadde ingen oppadgående kurve i alle fall, sier Magnus Haglund og ser bekymret mot himmelen og det som høres ut som en lite fornøyd motor.

Oppadgående har kurven heller ikke vært for Lillestrøm siden svensken tok over klubben før 2012-sesongen.

Store økonomiske problemer. En voldsom gjennomtrekk i spillerstallen. En tiende- og en niendeplass på tabellen. Og stadig færre tilskuere på Åråsen.

Men dagen før mandagens store derby mot Vålerenga er det 19 grader og strålende sol på Romerike. Vårløsningen ser også ut til å ha kommet til Haglunds gule og svarte LSK-lag. De tre første seriekampene i mai endte med tre seire. Mot serieleder Molde på 16. mai hang Lillestrøm absolutt med i kampen, men tapte til slutt med ett mål.

— Nå får vi til det ute på banen som vi har jobbet med over lengre tid. Det har satt seg, og vi klarer å gjenskape ting offensivt og defensivt på en helt annen måte enn tidligere. Det har mye med kontinuitet å gjøre.

Seriemester

Før sesongen var det ikke mange som hadde særlig tro på hans utvalgte. TV 2, NRK, VG og Aftenposten tippet alle

2-0-triumfen over Odd tidligere i januar var Lillestrøms tredje strake seier. Palmi Rafn Palmason delte lidenskap med LSK-supporterne etter kampen. Foto: NTB SCANPIX, Trond Reidar Teigen

LSK fra 11.-13.-plass. Men at det skulle løsne i år kom ikke overraskende på Haglund. Allerede tidlig i norgesoppholdet pekte han ut det tredje året som noe å se frem mot.

— Erfaringen min fra da jeg var i Elfsborg var at vi ble veldig gode det tredje året. Etter det var vi i toppen, og klubben er der fortsatt. Det ble et byggverk som varte.

I Elfsborg endte det med seriegull i sesong nummer tre, klubbens første på 45 år. Haglund ble årets trener, og i de neste fem årene var de aldri lavere enn fjerdeplass.

— Vi kom til gruppespillet i Europaligaen, vi spilte Champions League-kvalifisering mot Valencia. Så det var en del høydepunkter.

Nå begynner han å se likheter i utviklingen i Lillestrøm. Starten i Norge ble imidlertid brutal.

— Det var utrolig mye som var nytt for meg. Måten man jobber på i Norge, det var mange nye spillere for meg, og mange av dem kjente ikke hverandre.

Krisestemning

30. juni 2012: Lillestrøm taper 1–3 hjemme for Sandnes Ulf.

Publikum gir tydelig uttrykk for misnøye med trener og spillere. Kanarifuglene har bare vunnet to av 13 seriekamper, de er nest sist på tabellen. Noen dager senere drar LSK til Bodø og taper 0–4 i cupen for byens førstedivisjonslag.

— Det var min verste dag som Lillestrøm-trener. Vi var fryktelig dårlige. Det var krise, men det var bare å bite tennene

Magnus Haglund var langt nede etter at hans Lillestrøm-lag tapte 1-3 hjemme mot Sandnes Ulf. Foto: NTB SCANPIX, Erlend Aas

sammen og jobbe hardt. Jeg var helt sikker på at vi kom til å bli bedre på kort sikt, og klart bedre på lang sikt.

Kunne dratt hjem

Problemet i fotball er imidlertid at lang sikt sjeldent er perspektivet. I fjor var det et ras av skader som gjorde mai til en fryktelig tung måned. "Likegyldighet" ble brukt om romerikingenes forhold til den stolte klubben. "Grått" ble brukt som farge både på lag og trener. Spørsmålstegn ble satt opp etter Haglunds navn.

Men utover sommeren og høsten kom resultatene som gjorde at klubben ville fornye kontrakten, og at den svenske familien valgte å bli i Norge, til tross for flere fristende tilbud i hjemlandet.

— Jeg tenkte at med en vinter og en vår til så kan dette bli en veldig bra sesong. Og det ville jeg være med på, sier Haglund.

Usikker fremtid

Hva fremtiden bringer på Åråsen er imidlertid helt i det blå. Klubbens økonomi er meget anstrengt. Elitesatsingen ble kuttet med fire millioner i fjor, i år må like mye skjæres bort.

Er det så dårlig stelt at det ikke er mulig å skape en toppklubb de neste fem årene? Haglund starter svaret med et sukk.

— Vi kan gjøre det bra i år, men det er veldig vanskelig å opprettholde en god standard over tid. Vi lever for en dag av gangen nå, det er vanskelig å planlegge fremtiden.

- Var det derfor du bare signerte for ett nytt år?

— Det er klart at ressursene som står til rådighet er avgjørende for hvordan det går, sånn er det jo. På kort sikt kan man lykkes under alle omstendigheter, men på lang sikt er det umulig uten god økonomi. Forhåpentligvis blir det bedre tider.

Møter erkerivalen

Kort sikt handler nå om mandagens batalje mot Vålerenga på Ullevaal. Et av norsk fotballs mest klassiske oppgjør, som fortsatt skaper sterke følelser i begge leirer.

Seieren på samme bane i 2012 er et av Haglunds største øyeblikk som kanarifugl. Han vet at en reprise er den perfekte måten å bygge videre på den gode utviklingen klubben har hatt denne sesongen.

— Vi drømmer jo om det, vi skal i alle fall reise til Ullevaal og jobbe knallhardt for det.