Byens befolkning var mot, og viste et enormt engasjement både i sosiale medier og andre medier. Det var den største saken i valgkampen, kanskje byens største protestsak noensinne. Søndagenes mange markeringer tiltrakk seg 150-200 av torvets venner til protestsang. Det er mange i sørlandsk målestokk! Men hvorfor fortsette å henge seg opp i dette nå?

Det er begått flere feil

Byens befolkning tordnet mot politikerne i samfulle 4 måneder, og eneste argument for å bygge parkeringshuset var til syvende og sist at politikerne ikke ville risikere et eventuelt søksmål fra utbygger. Et søksmål aksjonsgruppa «Nei til parkeringshus under torvet» antok ikke kunne bli så stort, da utbygger gikk inn i en avtale man antok ville bli kjent ugyldig. SV henvendte seg til kommuneadvokaten allerede i starten av juli med kritiske spørsmål, uten å få svar. Rødt fulgte opp med å sende saken videre til ESA-domstolen (EFTAs overvåkingsorgan). Det er foreløpig konkludert med at det er begått flere feil i saken, som kan føre til store økonomiske søksmål mot kommunen.Nå kan den regninga som politikerne frykta kunne komme fra utbygger, komme fra ESA i stedet.

Det alvorlige er at i en så stor protestsak, blei begjæringa fra «Torvets Venner» avvist av Tingretten «grunnet manglende partsevne».

I slutten av august 2015 blei «Torvets Venner» stifta. Foreninga hadde som formål å stanse bygginga av parkeringshuset inntil saken kom opp i bystyret. Dersom politikerne ikke ønsket å bygge, ville det være bra med minst mulig progresjon i gravearbeidet. Begjæring om midlertidig forføyning vedrørende torvparkeringa blei derfor sendt til Tingretten. Det var et uttrykt mål «å beskytte byens torv med betydelig historisk og kulturell symbolverdi for Kristiansand, samt for å beskytte torvet og byen mot gammeldags privatbilisme inn i fremtiden», som det het i rettspapirene. Bymiljøavtalen er latterlig å lese i dette lyset.

Avvist av Tingretten

Det alvorlige er at i en så stor protestsak, blei begjæringa fra «Torvets Venner» avvist av Tingretten «grunnet manglende partsevne». Det betyr at Tingretten fant at foreningen «Torvets Venner» ikke ville ha nok penger til å betale for seg dersom saken kom opp for retten og man tapte saken mot Torvparkering AS . Retten tok altså ikke stilling til om foreningen hadde en god sak eller ikke. Før valget var det et klart politisk flertall mot å bygge parkeringshuset, men dette snudde altså valgnatta. Hadde man den gang stansa arbeidet, ville politikerne hatt en fair sjanse til å vurdere om man skulle stemme for eller mot bygging uavhengig av et eventuelt søksmål . Da ville man f.eks. kunnet vente på ESAs dom, Kontrollutvalget og KOFA (det statlige organet som behandler klager om brudd på regelverket ved offentlige anskaffelser), for å se om kommunen ved å bevilge 16,7 millioner til inngangspapirer har sponset en privat utbygger. «Torvets Venner» blei ikke hørt i retten fordi man ikke hadde millioner på bok til å dekke et eventuelt tap , i stedet måtte det ironisk nok betales saksomkostninger til Torvparkering AS, kr. 24.062,-. Menigmann kan altså ikke stanse klart ulovlige byggesaker dersom de ikke har millioner på bok!

Mens vi venter på endelige erstatningssvar fra ESA, svar på habilitetsspørsmål og andre regelbrudd, graves det fortsatt på torvet.

Mens vi venter på endelige erstatningssvar fra ESA, svar på habilitetsspørsmål og andre regelbrudd, graves det fortsatt på torvet. Det vil tydeligvis ikke være noen vits i å stanse bygginga midlertidig for om man lyser ut på nytt er det ikke sikkert andre utbyggere vil melde seg , heter det nå fra kommunen. Torvet står der som et åpent hull. Man antok i sommer at hvis man fikk rushet saken igjennom før sommeren og valget, så ville saken være i boks. Eller hvis man kom i gang med gravinga — da ville det være fullt forståelig at man ikke bare kunne stanse arbeidet. Jo lenger vi kommer i bygginga, jo mindre sjanse for at bygginga stoppes.

17.000 i advokatutgifter

Daglig er det fortsatt innbyggere i Kristiansand som ber om å få bli medlem av «Torvets Venner». Fram til nå har denne saken kosta kommunen 170.000,- i advokatutgifter. Så venter vi på hva den må betale ellers i erstatning. Alt dette kommer på toppen av de 16,7 millionene til inngangspartier. Utbyggerne kunne altså ikke krevd erstatning dersom arbeidet hadde blitt stansa i september, etter at arkeologene var ferdige med sine arbeider. Sluttsummen som kommunen nå betaler ut, forventer vi å se offentliggjort i media. Fram til nå har ikke Fædrelandsvennen sett seg interessert i gravejournalistikk, da tenker vi på kritisk mediedekning . I stedet lever vi med intens graving i en mye større skala, og i et mye lengre perspektiv enn hva som ble forelagt - og ingenting kommer til å bli som før.