Det er Erik Byes sønn Ola Bye som fredag deler ut Erik Byes minnepris til Amal Aden. Det skjer på Håndverkeren i forbindelse med åpningen av Protestfestivalen.

Tidligere i år fikk også Dalai Lama denne prisen da han besøkte Norge, men denne utdelingen var ekstraordinær. Erik Byes minnepris har vært delt ut av Protestfestivalen siden 2005, og navn som Åge Aleksandersen, Erling Borgen og Ada Sofie Austegard har tidligere mottatt prisen.

Innvandrerkritikk

Amal Aden kom til Norge som somalisk flyktning i 1996. Hun er foredragsholder, debattant og samfunnskritiker. Særlig har hun engasjert seg kritisk mot norsk-somaliere som hun mener i for stor grad nyter godt av velferdssamfunnet uten å yte noe tilbake. På grunn av dette har hun blitt overfalt på åpen gate, og hun har til tider måttet ha politibeskyttelse.

Integrering

Amal Aden har skrevet flere bøker, deriblant debutboka «Se oss» som kom i 2008. Hun har tidligere fått Likestillingsprisen og Zola-prisen.

Nå får hun Erik Byes minnepris for sitt sterke engasjement for integrering og svakere stilte grupper i samfunnet. Dette skriver Protestfestivalen i en pressemelding.

Åpningen av Protestfestivalen er ved leder i kulturkomiteen i Stortinget, Svein Harberg.