Liv Stoveland. Foto: NRK

— Folk spør meg om det var mye intriger, men det var det lite av. Det er klart at det ble en del diskusjoner, men jeg har ikke følt at folk gikk rundt for å lure de andre, forteller Liv Stoveland på telefon til Fædrelandsvennen.1. januar er det premiere på sesong 2 av «Anno» på NRK1. Der skal 14 deltakere reise tilbake i tid og leve i Fredrikstad anno 1721. Den store nordiske krigen er akkurat ferdig og Fredrikstad er i overgangen fra å være en ren militær by til å bli en handelsbasert by.

- Lærerikt

En av deltakerne er sanger og pedagog Liv Stoveland (50) fra Lillesand. Egentlig ville hun være med på «Det store symesterskapet». Slik skulle det ikke gå, for hun fikk i stedet en invitasjon til audition for «Anno».

— Jeg har egentlig aldri vært interessert i reality, men jeg fulgte med på «Anno». Det var veldig lærerikt. Dessuten er jeg veldig interessert i håndverk, forteller Stoveland.

Jeg tror det kommer til å bli en artig sesong

Serien ble spilt inn i sommer. Nå skal Liv Stoveland følge med på serien hjemmefra.

- Jeg er spent på hvordan vi blir framstilt, sier hun.

Gjennom 10 uker og 30 episoder skal vi se dem konkurrere mot hverandre i kampen om å nå høyest på den sosiale rangstigen. Selda Ekiz er programleder.

— Jeg synes at dette er et bra konsept siden det er kunnskapsbasert. I tillegg kommer Selda til å fortelle mye om historien fra den tiden. Jeg tror det kommer til å bli en artig sesong.

- Lite mat

- Hvordan var det å leve på 1700-tallet?

- Den største utfordringen var mat. Vi hadde lite mat, og det var stort sett grønnsaker, egg og sild. Vi fikk bare kjøtt av og til. Dessuten måtte vi koke alt over bål. Det tok veldig lang tid.

- Var det godt å komme tilbake til 2015?

— Ja, det var det. Da jeg kom hjem og skulle lage mat, tok det jo bare tre minutter å lage grøt. Det brukte vi 45 minutter på i «Anno». Og det var herlig å kunne bruke vaskemaskin, i stedet for å drive og koke opp vann. Vi så hvordan våre forfedre lever, og det er mange som lever slik i verden ennå. Det var veldig lærerikt. Vi så hvor mye vi har, og hvor lite andre har, og har hatt opp gjennom tidene.

Uten mobil

- Hva var du mest spent på på forhånd?

— Matlagingen. Jeg så at de var mye sultne i forrige sesong. Og mange av oss var sultne nå også, men det gikk greit. Jeg var ikke så sulten, fordi jeg er relativt flink til å bestemme meg for å ikke fokusere på at det var lite mat og at vi spiste det samme hver dag. Men jeg gikk jo ned noen kilo.

Ingen hadde mobil eller kontakt med familien

Stoveland beskriver innspillingen som en fin opplevelse. Hun har også hatt kontakt med de andre deltakerne i etterkant.

- Men det er rart å bli kjent med folk på den måten. Ingen hadde mobil eller kontakt med familien. Det var veldig rart å ikke kunne ringe hjem for å fortelle de hjemme hva som skjedde, og å ikke høre hvordan de hjemme hadde det.

«Anno» har premiere på NRK1 1. januar klokka 20.05.