I en ny brosjyre fra Forening for sakkyndige psykologer (FOSAP) advares det mot delt omsorg for barn under tre år, skriver Dagens Medisin.

Rådet er i tråd med Barneombudets anbefalinger.

Målgruppen for brosjyren er alle som skal gi råd eller ta beslutninger når samværsordninger for barn i alderen 0 til 3 år skal etableres.

— Det er mye synsing

- Vi har valgt å gå ut med disse anbefalingene fordi det gis mange ulike råd på området, og det er mye synsing. Vi opplever ofte at familiekontor gir råd som ikke nødvendigvis tar utgangspunkt i barnas behov. Jeg har møtt mødre som er rystet over at familiekontoret har anbefalt delt omsorg så snart ammingen er avsluttet.

Det sier psykologspesialist Katrin Koch, leder i Foreningen for sakkyndige psykologer til avisen.

I brosjyren, som er tilgengelig på Psykologforeningens nettside, heter det:

«I de første 18 til 36 levemånedene anbefales at barn har en fast omsorgsbase, et fast bosted, det vil at de for det meste bor og sover samme sted, og har en hovedomsorgsperson», skriver psykologene i brosjyren.

Jeg er enig med foreningen, denne brosjyren bør ligge på alle landets familiekontorer. Der er praksisen og kompetansen mye mer variabel. Advokat Christian Wulff Hansen

Psykologene tar ikke stilling til om barnet skal bo hos mor eller far, men foreslår hvordan barnets tid med «samværsforeldren» gradvis kan utvides etter hvert som barnet vokser . Først når barnet fyller tre år kan man vurdere å gå over til lovens normalordning med delt bosted for barna, skriver psykologene.

Koch presiserer at brosjyren ikke er en oppskrift på hvordan det skal gjøres, men hva man skal være oppmerksom på når man tar beslutninger for veldig små barn. Hun mener psykologer, leger og jurister i større grad bør utveksle kunnskap og erfaringer.

Les hele intervjuet med Koch her.

- Praksis som har rådet lenge

- Det er ikke noen kontroversielle råd Foreningen for sakkyndige psykologer kommer med her, tvert i imot de er ganske konservative sammenlignet med den praksisen som har rådet, eller hvert fall burde ha rådet, i norske rettssaler siden sommeren 2010, sier advokat Christian Wulff Hansen, som har mangeårig erfaring med barnefordelingssaker.

Han sikter til lovendringen fra 1.7.2010 som åpnet opp for at retten når «særlege grunnar» foreligger, kan avgjøre at barnet skal ha delt bosted. Meni forarbeidene til lovenstår det presisert at det normalt ikke vil være aktuelt å idømme delt bosted for barn under 7 år, siden barn i denne aldersgruppen antas å være mer sårbare og ha større behov for stabilitet.

— Men jeg er enig med foreningen, denne brosjyren bør ligge på alle landets familiekontorer, der er praksisen og kompetansen mye mer variabel, mener han.

— Et typisk eksempel på sak som havner i retten hos oss er hvor foreldre føler de er blitt presset inn i et forlik de ikke ønsket hos familiekontoret. Man har hatt for mye fokus på at foreldrene skal bli enige, at begge skal gi og ta, fremfor barnets beste, sier Wulff Hansen.

Bufdir: Barnets beste er familievernkontorenes utgangspunkt

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har overordnet ansvar for landets familiekontorer.

- Vi vet at for små barn under tre år vil delt omsorg, i de aller fleste tilfeller ikke være til barnets beste. Vi vet også at foreldrekonflikter kan være skadelig for barnet. Barnets beste er familievernkontorenes utgangspunkt, sier direktør Mari Trommald.

— Bufdir har laget en brosjyre med råd til foreldre om samværsordninger og bostedsløsninger som sier nettopp dette. Brosjyren er delt ut på alle familievernkontorene og er tilgjengelig på nettet. Brosjyren skal også oversettes til flere språk. Familievernkontorene treffer ikke avgjørelser, men gir råd til foreldre i slike situasjoner, legger hun til.

Familievernkontorene har ansvaret for meklingsordningen og gir råd ved samlivsbrudd og ved konflikter om barn. Familievernkontorene skal gi faglige og oppdaterte råd til foreldre om barns utvikling og behov, og hjelpe foreldre å komme fram til forutsigbare og gode avtaler som er tilpasset deres barnets alder og behov.

LES OGSÅ:

- En far krevde delt bosted, men barnet var ikke engang født

Ungdom takler skilsmisse helt greit

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppe og Twitterprofiler for familie og oppvekst.