— Det er motiverende både for meg personlig og for ansatte i AKO Capital å kunne gi bort penger til slike formål, sier den London-baserte fondsforvalter, kunstsamler og AKO-gründer Nicolai Tangen til Fædrelandsvennen.

Torsdag var han i hjembyen Kristiansand for å delta på en konferanse om næringsliv og sosialt ansvar i regi av Strømmestiftelsen og Kruse Smith, og fortalte der om hvordan overskudd fra fondsforvaltning nå tilfaller prosjekter som forbedrer utdanning og fremmer kunst.

Mer kunst

Sørlandets Kunstmuseum har allerede fått en million kroner fra AKO Foundation, og når det 15. april opprettes en egen stiftelse som skal forvalte kunstsamlingen på over 1100 verk som Tangen gir til Kristiansand, vil også den vil også bli finansiert med midler derfra.

— Den nye stiftelsen vil gradvis bli tilført penger som skal gå til innkjøp av mer kunst, sier Tangen.

– 500 millioner kroner er hittil plassert i AKO Foundation, forteller fondsforvalter og AKO-eier Nicolai Tangen. Foto: Kjartan Bjelland

Også det planlagte museet på Silokaia vil få penger til bygg og drift via AKO Foundation. Beløpene er ikke klare, og en arbeidsgruppe ledet av ordfører Harald Furre (H) jobber nå med ulike finansieringsmodeller parallelt med den utlyste arkitektkonkurransen.— Jeg er meget imponert over kommunens arbeid i denne saken, og hvor fort prosessen har gått, sier fondsforvalteren som i april i fjor kunngjorde at han donerer sin kunstsamling verd over 150 millioner kroner til Kristiansand.

Svimlende summer

Men det er langt mer penger i omløp i selve moderselskapet, hedgefondet AKO Capital, grunnlagt og eid av Tangen selv. De 62 ansatte forvalter svimlende 92 milliarder kroner på vegne av velstående privatpersoner og institusjoner i Europa og USA, og det har siden oppstarten i 2005 generert om lag 31 milliarder kroner til investorene.

I 2013 bestemte Nicolai Tangen å gjøre mer enn å få penger til å yngle:

— 65 prosent av pengene i ACO Capital forvalter vi på vegne av veldedige institusjoner, som for eksempel 35 amerikanske universiteter, sykehus og veldedige stiftelser. Jeg blir veldig inspirert av å se hva de får ut av sine prosjekter, og det føles riktig at en del av de pengene man tjener går tilbake til gode formål i samfunnet, sier han.

500 millioner

Derfor opprettet han for tre år siden den veldedige stiftelsen AKO Foundation som blir finansiert ved hjelp av ti prosent av overskuddet i AKO Capital. Det har hittil resultert i en fondskapital på 500 millioner kroner, og om lag 200 millioner er delt ut til ulike formål.

– Vårt etiske fyrtårn, sier Nicolai Tangen om filosof og etikk-spesialist Henrik Syse som sitter i styret både i AKO Capital og AKO Foundation. Foto: Kjartan Bjelland

Med seg i stiftelsens styre har han filosof og fredsforsker Henrik Syse, som i særlig grad er kjent for sitt arbeid med etiske spørsmål. Syse sitter også i styret i AKO Capital, og de to ble kjent da de tok Forsvarets russiskkurs i 1987-88.— Det er viktig og riktig å ha ham med. Han er vårt etiske fyrtårn, sier Tangen, og forteller at det var Syse som fikk AKO Foundation til også å støtte prosjekter i Strømmestiftelsen, som er en av de få andre norske organisasjoner stiftelsen gir penger til.

På spørsmål om det ikke er en voldsom kontrast mellom ryktet til en rå og spekulativ hedgefondforvaltning og det å gi rause gaver til veldedige formål, svarer Tangen:

— Det vi i hovedsak driver med er å være et basic investeringsfond der vi eier bra selskaper på lang sikt, og vi er sånn sett et atypisk hedgefond.

Tilbake til start

De ansatte i AKO Capital får også delta i «The AKO Give Back Initiative» der de får komme med forslag til gode prosjekter som skal tilgodeses med penger fra AKO Foundation. Prosjekter mot menneskehandel i Kambodsja, for jordskjelvofre i Nepal og for kreftforskning er blant de som hittil har fått.

Når Nicolai Tangen stilte i Bankkjelleren i Markens gate torsdag, var han tilbake der det hele startet:

— Det var her jeg begynte med finans da jeg hadde sommerjobb i Sørlandsbankens fondsavdeling mens jeg gikk på handelsgym. Da ble lysten vekket til å drive med investering, smiler han.

Syse følger med på forvaltningen

— Det er svært verdifullt å få følge med på hvordan penger forvaltes.

— Det sier filosof og forsker ved Institutt for fredsforskning, Henrik Syse, til Fædrelandsvennen.

– Det er jo gøy at det blir noe fysisk ut av investeringene til AKO Foundation, sier filosof og styremedlem Henrik Syse (til v.) og sikter til Nicolai Tangens planlagte kunstmuseum på Silokaia. Foto: Kjartan Bjelland

Etikk er hans spesialfelt, og som styremedlem i både AKO Capital og AKO Foundation er han medansvarlig for hvilken vei pengene tar.— Jeg er bevisst på ikke å ta på meg mange verv, men dette var jeg ikke i tvil om at jeg hadde lyst til, sier Syse, som har vært med siden 2009. Han mener ikke etikk og kynisk pengespekulasjon er på kollisjonskurs i AKO, selv om hedgefondforvaltning har et til dels frynsete rykte:

— Man kan ikke fastslå at kino ikke er bra fordi noen av dem viser dårlige filmer. Det er vårt ansvar å ta vare på pengene til enkeltpersoner, organisasjoner og stiftelser på en anstendig måte. Vi må sørge for at alt foregår hundre prosent etter loven, og at det er transparent slik at ingen trenger å lure på hva som skjer.

Strømmestiftelsen

Det er ikke uten grunn at mange utdanningsinstitusjoner, sykehus og veldedige stiftelser stoler på at AKO tar vare på pengene på en god måte, sier han.

— Det ligger et viktig ansvar her, for vi skal ta vare på penger på vegne av de som egentlig eier dem, men også se virksomheten i et større samfunnsperspektiv, fortsetter Syse.

I dette perspektivet kommer også AKO Foundation inn, og det er Syse som har anbefalt at Strømmestiftelsen skal støttes med penger til utdanningsprosjekter. Det er en stiftelse som flere ganger har fått sterk kritikk, men Syse sier den nyter stor tillit i bistandsverdenen:

— Det er en organisasjon jeg beundrer stort, og har som har møtt problemer og kritikk på en måte jeg oppfatter som skikkelig og ryddig. Når man investerer i spennende og kompliserte prosjekter er det ikke til å unngå at det også vil være strid. Etikk handler ikke om aldri å gjøre noe galt, men å møte problemene man kommer opp i på en skikkelig måte og ordne opp, sier han.

Finansierte Freuds sofa

Blant de mer kuriøse bevilgninger AKO Foundation står bak, er restaurering av sofaen den verdensberømte psykoanalytikeren Sigmund Freud brukte da han behandlet sine pasienter for hundre år siden.

— Freud-museet ligger i samme gate som jeg bor, svarer Nicolai Tangen på spørsmål om hvorfor i all verden denne sofaen har fått plass på AKO Foundations merittliste.

Beløpet som ble investert var svært beskjedent, og da magasinet «The New Yorker» fanget opp nyheten, konstaterte de at man hadde fått en stor effekt ut av små midler.

Freud-investeringen kommer inn under «lokale prosjekter» hjemmehørende i eiernes nærområder. Det samme gjør tilskuddet til oppussing leirstedet Havglimt på Ulvøya i Lillesand, eid av Det Norske Misjonsselskap.

— Jeg var på leir der da jeg var liten, og nå er det hyggelig å hjelpe til, sier Nicolai Tangen.