I Mandal, og langs hele den flotte norskekysten, er vi med rette stolte av strendene og skjærgården. Og vi fortviles over all søpla som vaskes innover svabergene og opp på strendene. Det er dumt for oss som bor her, og leit for turistnæringa og alle gjestene. Men det er langt fra det verste ved denne forsøplinga.

En FN-rapport fra 2009 anslår at det flyter minst 100 millioner tonn søppel i verdenshavene. Nylon i tau og fiskegarn har en nedbrytningstid på over 600 år. Plastflasker og engangsbleier 450 år, plastposer 20 år, osv. Og hver eneste dag havner nye 17000 tonn søppel i havet.

Den forsøplingen av hav og strandsoner vi kan se med det blotte øye er skummel nok. For fugler, fisk og dyr kan møtet med fiskegarn, plastflasker og nylontau innebære en langsom og smertefull død. Vi regner med at plastsøppel årlig dreper over 1. million sjøfugl, hundretusen sjøpattedyr og et ukjent antall fisk og skilpadder og dyr som ferdes i kystsonen. Men den farligste konsekvensen av plastsøppelet er ikke synlig for øyet.

Anslag viser at 260.000 tonn plastikkpartikler, som inneholder farlige miljøgifter, transporteres med strøm og vind. Marine organismer, fisk, havpattedyr og sjøfugl oppfatter de fargerike bitene av mikroplast som mat. Slik kommer miljøgiftene inn i næringskjeden, og havner før eller siden i ditt og mitt matfat.

Mangel på renseanlegg for avløpsvann i millionbyer verden over, utkast fra båter, orkaner, jordskjelv, tsunamier, stormer og flom skyller enorme mengder søppel på havet. Da ser vi at alle store klima— og miljøproblemer har et lokalt opphav. Det betyr at løsningene også finnes lokalt.

Alle kan bli flinkere til bruke søppelbøttene, store og små byggeplasser må sikres bedre så plast, isopor og isolasjon ikke blåser av gårde. Jordbruket kan bruke nedbrytbar plast til rundballene og åkrene. Alt av engangsbestikk, asjetter og kopper bør være i nedbrytbart materiale, for å nevne noe. Mikroplast kommer også ut i naturen fra slitasje på bildekk, gummi fra kunstgressbaner, vedlikehold av småbåter og med skyllevannet fra klesvasken.

Strandryddedagen 7. mai er en nasjonal dugnad for å rydde strendene for søppel. Her kan alle bidra til å løse et planetarisk miljøproblem. Finn deg en gjeng, finn deg ei strand og nyt en fin dag ute.

Alf Erik Andersen, ordfører i Mandal, løfter forbilledlig ambisjonene for byen og vil ha en Michelin-stjerne til Mandal. Enda viktigere vil det være med ei stjerne i miljøboka. Det kan byen få om festivalflaggskipet - Skalldyrfestivalen - blir en plastfri miljøfestival! Slik kan Mandal bli en foregangsby på å minimere og handtere skadelig og unødvendig plastbruk.