Spareskillingsbanken har fortsatt en god evne til å yte lån og finansiell rådgivning til næringslivet i 2016. Jeg vet at mange av de andre mindre sparebankene har den samme muligheten. Flere storbanker har meldt at de ikke vil vokse på utlån til næringslivskunder i år. Bakgrunnen er Finanstilsynets nye krav til kapitaldekning (kjernekapitaldekning) på 14,5 prosent. Kravene betyr kort sagt at storbankene må spare penger og bygge opp egenkapital før de kan låne ut mer penger til nye næringslivskunder.

Sterk bidragsyter

Spareskillingsbanken har allerede en kapitaldekning på over 20 prosent, i likhet med Søgne og Greipstad Sparebank, Flekkefjord Sparebank, Lillesands Sparebank og andre mindre sparebanker i landsdelen. Myndighetenes strenge krav fører ikke til noen begrensninger hos oss, men gir oss sjansen til fortsatt å være en sterk bidragsyter til det lokale næringslivet. Vi kan låne ut mer penger og bidra til vekst og utvikling i vårt lokalmiljø dersom vi etter bankfaglige vurderinger finner prosjektene forsvarlige.

Kenneth Engedal

I en tid som nå, med nedgang i leverandørindustrien til olje— og gassnæringen, lav oljepris og usikre prognoser for vekst, tror jeg det er særlig viktig at vi sender dette signalet til næringslivet. De mindre sparebankene stiller opp for det lokale næringslivet og vil bidra til at det ikke blir kapitaltørke i en tid der mange skal omstille seg. Håndverkere, butikkeiere, regnskapsbyråer og advokatkontorer skal vite at døren står åpen, næringslivet er velkommen - og kapitalen til gode prosjekter finnes. Les også: Må stramme inn utlånsvekst mot næringslivet

Les også: Sør og Pluss fusjonerer

Mindre banker kan ikke skilte med like stor økonomisk kapasitet som DNB, SR Bank og Sparebanken Sør. De store bankene må fortsatt håndtere de største kundene og de mest omfattende byutviklingsprosjekter. Men småbankene har kapital og kompetanse til å yte finansiell rådgivning og lån til lokale bedrifter som har fra 2 til 20 medarbeidere. Det er også byutvikling.

Positivt for markedet

Antall sparebanker er redusert fra 600 til i overkant av 100 siden 1970-årene. Sammenslåinger har i stor grad vært begrunnet med at de mindre bankene ikke kunne betjene norske bedrifter i sterk vekst. Fusjonen som gav den nye storbanken Sparebanken Sør for to år siden, er blitt til ut fra samme begrunnelse, at banken måtte bli større for å betjene store kunder.

Har mindre sparebanker dermed utspilt sin rolle? Nei. Er det fremdeles behov for mindre sparebanker? Ja. Det er fremdeles bruk for småbankene, og det er positivt for markedet at det finnes et bredt spekter av banker med ulik kapasitet og tjenestetilbud. Til sammen dekker vi et sammensatt behov i næringslivet.

Nye prosjekter settes i gang. Da blir de mindre sparebankene en viktig medspiller - som långiver, sparringspartner og rådgiver.

De færreste bedrifter er på størrelse med NOV og MHWihrt når de etableres. De fleste begynner i det små. Åtte av ti virksomheter her i landet hadde i fjor fire eller færre ansatte, i følge Statistisk sentralbyrå (SSB). I følge samme kilde hadde en halv prosent av virksomhetene 100 eller flere ansatte. Mange mener dessuten at veksten i framtiden vil komme i små og mellomstore bedrifter. Nye småbedrifter skal etableres. Nye folk skal finne sammen. Nye prosjekter settes i gang. Da blir de mindre sparebankene en viktig medspiller - som långiver, sparringspartner og rådgiver.

Den store fordelen for oss sparebanker er at vi har lokal råderett over våre midler.

De mindre sparebankene går ofte under medieradaren når økonomiske prognoser og tall publiseres. Men selv om vi er små, har vi i mange år støttet næringslivet og bidratt til befolkningsvekst og næringslivsutvikling i våre lokalområder, enten det er sparebanken i Flekkefjord, Søgne, Lillesand eller Kristiansand det gjelder.

Nøkterne banker

Sparebankene er kjent som forsiktige og nøkterne banker, og slik er som regel også våre kunder: Nøkterne og forsiktige. Det gjør at vi har slagkraft i dag. Høy kapitaldekning vitner om nøktern bankdrift gjennom mange år. Vi kommer til å fortsette med å være en forsiktig og nøktern bank. Da kan vi også fortsette å bidra til byens næringsliv.

Beslutninger og kapital er kortreist. I de mindre sparebankene tas alle avgjørelser av lokale beslutningstakere.

Den store fordelen for oss sparebanker er at vi har lokal råderett over våre midler. Vi sender ikke forespørsler til et hovedkontor i Oslo eller København for å få gjennomført våre lokale prosjekter. Beslutninger og kapital er kortreist. I de mindre sparebankene tas alle avgjørelser av lokale beslutningstakere. Og overskuddet forsvinner ikke ut av landsdelen. Deler av overskuddet brukes til å støtte lag, foreninger og ungdomsarbeid i lokalsamfunnet.