Kontrakten ble signert mandag og gjelder fram til 31. januar. Deretter har UDI opsjon på å forlenge avtalen med to og en halv måned.

Operatør er selskapet Mirador, et søsterselskap av den velkjente operatøren Link.

Det er de samme som driver mottaket på Budget Hotel i Kristiansand sentrum. De driver også akuttmottaket på Åros i Søgne.

Ferieleigheter

Kristiansand kommune bruker i dag enkelte av hyttene på Hamresanden til sitt eget, ordinære mottak. Nå skal 30 ferieleiligheter tas i bruk til akuttplasser.

— Dette er leiligheter som har blitt brukt til mottak av asylsøkere flere ganger de siste 20 årene, sier Morten Jørgensen, styreleder i Link.

Han regner med at de første beboerne vil være på plass denne uka.

Andre løsninger

UDI betaler i underkant av 700 kroner per plass på Hamresanden. Dette er nivået på de fleste akuttplasser.

Regiondirektør i UDI, Tormod Stavenes, sier at de prøver å unngå denne type mottak. Problemet er at det er fullt i ordinære mottak og da må de ta i bruk akuttplasser.

— Dette er kortsiktige løsninger, mens vi ønsker mer langsiktige. I tillegg er det dyrt, sier Stavenes.

Til sammenligning koster en ordinær mottaksplass rundt 300 kroner.

Får mat

Den sterke strømmen av asylsøkere har ført til at en rekke overnattingssteder nå ønsker å ta imot asylsøkere. De tar kontakt med operatørene som har nok av steder å velge mellom.

— Vi går ikke aktivt ut lenger, vi blir bare forespurt og velger ut de stedene som vi mener kan fungere. Vi har prøvd å fokusere på steder med mest mulig ordinære boforhold og prøver å unngå hoteller, sier Jørgensen.

Asylsøkerne på Hamresanden vil ha rett på tre måltider per dag. Disse vil bli levert av et cateringfirma.

Venter flere

Det er nå rundt 2500 asylsøkere i Agder-fylkene. Dette antallet kan øke kraftig hvis Kristiansand får et av de store mottakene som nå skal etableres.

En mulighet er et skip eller flotell med opptil 1500 plasser. Mandag hadde UDI ennå ikke signert kontrakt om en slik løsning. En beslutning er ventet senere denne uka.

Kristiansand havn har etter det Fædrelandsvennen kjenner til mottatt forespørsler fra fire - fem forskjellige operatører som er interessert i å bruke havna.