Det har vært et tema med ujevne mellomrom: få eller ingen sørlendinger i maktens korridorer i Oslo. Men den oversikten vi presenterte fredag er likevel oppsiktsvekkende. Både fordi den viser at Aust— og Vest-Agder er de to eneste fylkene som ikke har en eneste statsråd, statssekretær eller politisk rådgiver. Og fordi dette skjer i en borgerlig regjering. Tradisjonelt har landsdelen vært langt bedre representert når de borgerlige har makten, først og fremst fordi disse partiene står sterkere på Sørlandet. Også derfor var både Høyre og Frp i Agder veldig høye og mørke da de i forrige periode kritiserte den rødgrønne regjeringen for ikke å ha med politikere fra landsdelen.

Da Tine Sundtoft ble utnevnt som klima- og miljøminister, var gleden stor. Men den tildekket det faktum at hun var alene. Dermed sto landsdelen ribbet tilbake da hun trakk seg. Det gjør heller ikke saken bedre at statsministeren kaller næringsminister Monica Mæland for en halv sørlending, fordi hun har bodd noen unge år i Arendal. Representasjon handler om nettopp det; hvem man representerer. Mæland representerer Hordaland. På samme måte som Grete Faremo i den forrige regjeringen representerte Oslo, selv om hun var født i Bygland.

Det er vel og bra at Høyre og Frp nå er i gang med egne rekrutteringsprosjekter. Målet er å ivareta og dyrke fram nye politiske talenter som vil kunne ta plass i regjeringsapparatet. Men dette trenger ikke bare være et langsiktig prosjekt. Det mer umiddelbare spørsmålet medlemmene i både Høyre og Frp, så vel som i de andre partiene, bør stille seg, er om de er villige til å la dette få konsekvenser for nominasjonsprosessene. Vil de bryte med de uskrevne reglene som tilsier at stortingskandidatene bør representere ulike geografiske regioner og at de som har lang ansiennitet i politikken bør ha en form for forrang? Tør de i stedet å nominere kandidater som er potensielle statsrådsemner?

Det er bare få måneder til nominasjonsprosessene begynner. Og tida går fort til neste stortingsvalg. Uansett hvilken regjering som da tiltrer, bør det være et klart mål for samtlige fylkespartier i Agder at landsdelen ikke igjen skal bli uten representasjon der makten utøves.