— Vi har det helt forferdelig. Jeg har nesten ikke sovet på en uke, men jeg er nødt til å reise ned til henne. Jeg må se om det er noe vi kan gjøre for å hjelpe, forteller sønnen til Fædrelandsvennen

Håper å se henne mandag

Familien visste ikke at moren var i Ecuador. Sønnen frykter hun blir lenge i fengsel, og har med seg familiebilder i kofferten. Her ser han ut på flyene, før han går til sikkerhetssjekken på Kjevik. Foto: Thomas Hegna

Klokka er kvart over fem søndag morgen. 26-åringen har sjekket inn på KLM sitt morgenfly fra Kjevik til Amsterdam. To familiemedlemmer tar avskjed.Han hører latteren og høye stemmer fra køen av folk som skal til Tenerife. Han setter seg på bagasjebåndet litt vekk fra menneskene i feststemning.

Han skal ut på sin livs verste langreise. Mandag formiddag håper han å treffe sin mor i fengselet i Quito i Ecuador.

Der har sørlandskvinnen i femtiårene sittet siden hun 28. februar ble tatt på flyplassen. Med tre kilo kokain i en stresskoffert ble hun stoppet på vei ut av det søramerikanske landet.

Hun bedyrer at hun er blitt lurt av en bekjent av en venn, og at hun fikk opplyst at kofferten inneholdt dokumenter hun skulle levere til noen i London.

Sikker på at hun er lurt

— Når mamma sier hun er blitt lurt, er hun blitt lurt. Hun har alltid tatt avstand fra narkotika. Vi barna fikk alltid beskjed om at narkotikabruk ødelegger deg selv, mens de som selger og smugler ødelegger mange, sier sønnen.

Det siste året skal kvinnen ha sendt rundt 500.000 kroner ut av landet. Venninner har fortalt media at kjærlighet gjør blind og at kvinnen har fått tettere og tettere kontakt med en Facebook-venn fra Ecuador.— Jeg vil ikke kommentere noe av det. Jeg er bare helt sikker på at mamma aldri ville smuglet narkotika og at hun er blitt rundlurt, sier sønnen.

Mellom åtte og seksten års fengsel risikerer sørlandskvinnen hvis hun finnes skyldig. 26-åringen er forberedt på at hans mor kan bli lenge i Ecuador. Hjemme har hun fire barn og fire barnebarn.

Dypt bekymret for helsen

— Jeg har med meg bilder av oss barna og barnebarna i kofferten, og håper det kan hjelpe henne litt, sier sønnen.

Han er dypt bekymret for morens helsetilstand. Han forklarer at hun har hatt en del helseutfordringer i flere år, og at forholdene i fengselet i Quito forverrer alt.— Hun beskriver fengselet som et rent helvete i de få telefonsamtalene vi har hatt. Hun forteller om veldig dårlige kår. Derfor er jeg nødt til å reise ned til henne, men jeg gruer meg til hva som møter meg, sier sønnen.

Visste ikke hun var i utlandet

Familien fikk helt sjokk lørdag 8. mars. Da ringte en representant for Utenriksdepartementet og fortalte om arrestasjonen 28. februar og fengslingen.

— Vi visste ikke at hun var i utlandet en gang. Vi har tett kontakt, men vi treffes ikke hver dag. Jeg hadde ringt henne et par ganger og bare fått mobilsvar, uten å tenke mer på det. Så satt hun altså fengslet i Ecuador. Helt uvirkelig, sier sønnen.

Han vil ikke utdype noe i forhold til at moren ikke informerte barna om en så stor utenlandsreise på forhånd.— Siste uka har vært forferdelig. Alt vi ønsker, er å få mamma hjem så fort som mulig. Det vil ta tid, vi må bare håpe det ikke tar for lang tid, sier sønnen.

I Quito vil han få hjelp av generalkonsul Marcelo Almeida Zúñiga ved det norske konsulatet.

Familien har for egne penger engasjert advokat Nils Grønås hjemme i Norge. 26-åringen sier han ikke vet hva familien skulle gjort uten Grønås hjelp.