— Døden er en naturlig ting for meg å synge om. Vi må forholde oss til den alle sammen, og da synes jeg også den bør være en del av min musikk, sier Erlend Ropstad.

På sin nye singel synger han om sin egen død. Og sin egen begravelse. Hvor han gjerne vil at folk holder hender, men helst uten å si noe. Og uten å synge.

— Jeg synes det er en fin tanke. Stillhet er ikke akkurat oppskrytt, sier Ropstad.

Hør låten øverst i saken.

Trist

Han synger ikke om død fordi han nettopp har mistet noen, eller fordi han har midtlivskrise. Det har ikke musikere lov til å ha, mener han. Teksten til "Ikke syng" ble til under en lang biltur.

— Det startet med et tankeeksperiment: Har det skjedd noen gang, at noen har blitt gammel og skrøpelig, og brent sin siste kalori på å grave sin egen grav, for så å synke sammen ned i hullet, og så er det over...? Det kunne vært en kul åpning på en film. Men jeg laget heller en sang, forteller han.

— Og en ganske så trist sang er det blitt?

— Hele låten er kjempetrist, og den hadde vært utrolig mørk hvis den ikke hadde hatt en lystig melodi. Jeg forsøkte å bruke teksten til en countrylåt, men det ble så uutholdelig trist at jeg måtte gå bort fra det. Så hadde jeg en soulmelodi liggende, og tenkte at den kanskje kunne passe. Det gjorde den. Det ble en fin kontrast.

Erlend Ropstad var nominert til Spellemannpris, men vant ikke. I april slippes det nye albumet, men allerede nå slipper han singelen "Ikke syng". Foto: Erling S. Hægeland

Kjærlighet til slutt

Utover i sangen blir også teksten litt mindre beksvart. Etter hvert blir det mer en kjærlighetserklæring. Et løfte om at han har tenkt til å holde ut lenge. Bli veldig gammel. Aldri gi seg.

— Det var den vendingen låten tok. Det blir gjerne sånn, at det handler om kjærlighet til slutt…

— Men du synger også at hvis dama di dør før deg, så er det mulig du vil finne deg en annen. Hva synes kona om det?

— Hun ga meg en liten…, ikke en ørefik akkurat, men en markering, en vennskapelig markering, når hun hørte det verset, ler venndølen.

Løft

Nå har prosessen startet med å få "Ikke syng" ut til radiostasjonene.

Erlend Ropstad slipper ny plate i april. - Den er mer bråkete, og handler mindre om Vennesla, og mer om Sverige, sier visesangeren fra Vennesla. Foto: Erling S. Hægeland

— De fleste P1-listede låter er nok ikke så morbide, men jeg kan ikke ta hensyn til det. Det er en del svart humor i sangen også, og den håper jeg de får øye på. Sangen er ganske umiddelbar, den krever ikke så mange gjennomlyttinger. Og så er det kanskje den låten som fenger mest på plata, forteller Ropstad om det første singelvalget fra hans nye plate. Albumet "Her om natta" kommer ut i begynnelsen av april og blir oppfølgeren til fjorårets "Hva om det ikke er sånn som du tror at det er". Den fikk gode kritikker, og havnet dessuten på flere lister over årets beste plater på slutten av fjoråret. I januar var den også nominert i to kategorier under spellemannprisutdelingen i Stavanger.

— Jeg fikk et løft ved å gå over til norske tekster på den plata, og så ble en del nye lyttere oppmerksomme på den på tampen av 2013. Derfor har jeg også kunnet booke mange konserter fremover. Det ser lovende ut spillemessig, og da er det veldig kult å ha en helt ny plate klar om et par måneder, sier Ropstad.