— Dette er bare helt fantastisk. Det er helt utrolig. Jeg kan nesten ikke tro det, sier Faizullah Muradi og kaster seg rundt halsen på Morten Ekeland på rom 213 på hotellet i Lecca.

Asyladvokat Arild Humlen forteller dem på telefon at de trolig har vunnet saken. Og de klarer nesten ikke å uttrykke hva de føler:

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) opplyser mandag kveld at UDI instrueres til å behandle asylsøknaden til den afghanske tolken Faizullah Muradi. Foto: NTB scanpix

— Jeg skjønner det nesten ikke. Dette er hva vi drømte om, men når det nå skjer klarer jeg nesten ikke å fatte det, sier mandalsmannen Ekeland, som har kjempet saken for 22 år gamle Faizullah Muradi i en måned.

- Tusen takk

Telefonene deres ringer kontinuerlig, de får flere ubesvarte samtaler for hver samtale de rekker å ta, men Faiz tar seg tid til dette via Fædrelandsvennen:

— Tusen takk til alle som har støttet meg. Jeg kan ikke få sagt hvilken fantastisk dag dette er, jeg kan nesten ikke tro at det som skjer nå, faktisk skjer. Dette hadde vi aldri fått til uten den støtten vi har fått fra veteranene i Forsvaret, støttegruppen min og alle andre som har støttet saken min, sier Faiz.

Tårene står i øynene hans.

Ekeland sier han ikke vet når de vil kunne reise hjem til Norge. Advokaten vil ringe tirsdag morgen med flere detaljer om hva som konkret blir planen.

— Men jeg tror vi kan reise hjem til Mandal allerede onsdag, sier en gledesstrålende Ekeland, mens telefonen ringer og ringer.

Reaksjoner

Begge er helt sikre på at Justisdepartementets beslutning vil bety både at Faiz vil få sin asylsøknad behandlet og innvilget i Norge.

Og Faiz håper dette også vil få konsekvenser for andre i tilsvarende situasjon.

Faizullah Muradi kastet seg rundt halsen på Morten Ekeland da de fikk nyheten på hotellet i Lecca mandag kveld. Foto: Kjartan Bjelland

– Departementet vil sende instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) om å etablere ny praksis i disse sakene. Dette betyr at de som faller innenfor denne kategorien, vil få sin sak vurdert i Norge, opplyser justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.Det vakte sterke reaksjoner, blant annet fra opposisjon på Stortinget, da den afghanske tolken nylig ble hentet av politi i Mandal og satt på flyet til Italia.

Muradi jobbet for det norske Forsvaret i Afghanistan.

To år i Italia

Han sier selv at han er stemplet som forræder av Taliban, og at han blir truet på livet.

Tolkens sak ble behandlet av Utlendingsdirektoratet (UDI), som mente søknaden ikke skal behandles her i landet. Også i ankeinstansen Utlendingsnemnda (UNE) fikk han avslag.

Årsaken er at han var to år i Italia før han kom til Norge og søkte asyl.

Her får tolken Faizullah Muradi beskjed om at han får behandlet sin søknad om asyl i Norge. Foto: Kjartan Bjelland

I henhold til Dublin-avtalen skal asylsøknaden behandles i det første europeiske landet søkeren ankommer.

— Bør få opphold

— Dette er veldig bra, og på tide. Det måtte nesten ende sånn, sier medlem i Justiskomiteen fra Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad, til Fædrelandsvennen.

Han forventer nå at Faizullah Muradi kan komme tilbake til Mandal så fort som praktisk mulig.

Ropstad mener også at tolken som har bodd i Mandal, må få varig opphold i Norge.

— Det synes jeg er en naturlig konsekvens. Nå skal Muradi behandles likt med andre tolker som har fått sine søknader behandlet i Norge. Disse har, såvidt jeg vet, fått opphold. Med det vi vet om hans historie, bør han få opphold i Norge, sier Ropstad.

Han gjentar det som mange politikere har sagt de siste dagene, at Norge har et spesielt ansvar for å hjelpe og beskytte mennesker som har ytt innsats for norske militære styrker i utlandet.

Politimannen fornøyd

— Dette er en god og fornuftig avgjørelse, sier politimann Arvid Adriaenssens i Mandal.

Forrige uke kalte han det «en skam» at Muradi skulle sendes ut av Norge. Adriaenssens var politimannen som ble landskjent for sine uttalelser da han kom for å hente Muradi midt på natten.

Hans engasjement ble kalt «en menneskelig glipp» av Politiets Fellesforbund, mens folket hyllet ham på sosiale medier. Mandag kveld hadde politimannen fått med seg at Faizullah Muradi har vunnet fram, og at han kan komme tilbake til Norge og få sin sak behandlet her.

— Jeg vi si at Justisdepartementets avgjørelse om å behandle asylsøknaden i Norge er god og fornuftig, sier Adriaenssens til Fædrelandsvennen.

— Det er fornuftig at det blir gjort en grundig og seriøs behandling av denne asylsøknaden her i Norge. På grunn av den spesielle bakgrunnen og innsatsen Muradi har gjort for Norge, er han spesielt knyttet til Norge. Nå får vi en seriøs vurdering her i landet av fagfolk som kan mer om dette enn du og jeg, sier en fornøyd Arvid Adriaenssens.

- Moralsk ansvar

I februar i fjor fikk 21 andre afghanske tolker asyl i Norge, og statsminister Erna Solberg var onsdag klar på at Norge har et moralsk ansvar for å beskytte dem som jobbet for de norske styrkene.

Norske veteraner er blant dem som har engasjert seg sterkest i saken til Muradi. Før helgen overleverte Libanon-veteran Geir Dolonen-Marthinussen over 3.000 underskrifter til støtte for 22-åringen til statssekretær Himanshu Gulati (Frp).