KRISTIANSAND: Ektemann Thomas Pedersen sier avslaget fra UNE er et nytt slag i ansiktet på dem.

— Kona mi er helt knust. Siden hun har fått flyforbud så tett opptil fødselen, er det rart at UNE står fast på ureisedatoen, sier han.

— Jeg er overrasket over at Utlendingsnemnda ikke en gang vil se på fristen for utreise, og videre skyver ansvaret over til politiet. Dette er en stor belastning for ekteparet, sier advokat Vegard Bø Bahus.

For liten inntekt

Fædrelandsvennen har skrevet flere saker om 30 år Monica Bernal Sanchez fra Ecuador som må forlate landet, fordi hennes norske ektemann i fjor tjente 18.000 kroner for lite. Advokat Vegar Bø Bahos anmodet av hensyn til kvinnens helse og fosteret om at den fastsatte ureisefristen ble omgjort til etter fødselen. Det ble blant annet vist til at det ikke anses som helsemessig forsvarlig å fly så kort tid før termin.

UNE har nå konkludert med at det ikke er grunnlag for å omgjøre det tidligere vedtaket, og viser til at kravet til inntekt ikke er oppfylt. Nemnda mener heller ikke at det foreligger særlige sterke menneskelige hensyn. Det vises videre til at hensynet til barnets beste også er vurdert tidligere, og at det ikke er kommet nye opplysninger som tilsier en annen vurdering i dag. I avslaget som er sendt advokat Vegard Bø Bahus understrekes det at det er mulig å kontakte politiet og be om forlenget utreisefrist.

Går til retten

- Vi vil nå kontakte politiet for å be om forlenget frist for utsendelse. I tillegg vil vi gå til retten med en begjæring om midlertidig forføyning, slik at kvinnen i det minste skal få ro fram til hun har født, sier advokaten.

Det er Oslo byfogdembete som skal behandle begjæringen om midlertidig forføyning.

- Håper ikke politikerne glemmer oss

Så lenge Monica Bernal Sanchez er i Norge har likevel ektemann Thomas Pedersen tro på at det til slutt skal ordne seg.

— Vi får håpe alle sentrale politikere som har uttalt seg ikke glemmer saken vår, sier Thomas Pedersen.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Demokratenes Vidar Kleppe er blant politikerne som har reagert på at kvinnen må forlate landet. Paret risikerer også selv å måtte betale for en fødsel i Norge. Oddernes menighet, som de begge er aktive i, ønsker å dra i gang en kronerulling for å kunne dekke utgiftene ekteparet står overfor når barnet blir født.