Voldtekt er et omfattende problem . Åpenbart først og fremst for alle ofrene, som det er vanskelig å tallfeste nøyaktig. Ifølge en nasjonal undersøkelse som ble overlevert justisministeren i 2014, har så mange som én av ti norske kvinner blitt voldtatt, hvorav halvparten under 18 år. Det er i så fall så uhyrlig høye tall at de er vanskelig å ta innover seg. Og nesten vel så dramatisk: Bare 11 prosent av dem som opplyste at de hadde blitt utsatt for voldtekt, anmeldte det til politiet.

I mange år har det blitt diskutert hvorfor så få går til politiet etter å ha blitt utsatt for en så alvorlig og krenkende forbrytelse. Etter all sannsynlighet er den videre juridiske prosessen en viktig årsak. Aftenposten foretok i fjor en gjennomgang av alle anmeldte voldtekter i Norge. Mindre enn ti prosent av anmeldelsene førte til en rettskraftig avgjørelse. Og 30 prosent av disse avgjørelsene endte med frifinnelse.

Det betyr dessverre at det i praksis skal svært mye til før noen blir dømt for voldtekt i Norge.

En fersk kjennelse i Borgarting lagmannsrett viser dette til fulle. Der ble tre menn frikjent for tiltalen om en gruppevoldtekt i Hallingdal. Kvinnen som anmeldte forholdet, hadde fått i seg så mye av stoffet MDMA at det ifølge en sakkyndig kunne vært potensielt dødelig. En taxisjåfør som kjørte de fire, opplyste ifølge VG at kvinnen ble «båret som en melsekk» fra taxien til en campingvogn. Der innrømmet de tre mennene å ha hatt seksuell omgang med henne etter tur, men hevder det var frivillig. Kvinnen avviste dette, og mennene ble i tingretten dømt til rundt seks års fengsel hver.

Dommene ble anket til lagmannsretten. Her ble de tre frikjent, men avgjørelsen først satt til side fordi fagdommerne var uenige. I andre runde ble likevel frikjennelsen opprettholdt, fordi «bare» fire av de sju dommerne mente mennene var skyldige. Kravet er at minst fem av dommerne må være av en slik oppfatning. De tre måtte likevel betale 300.000 kroner i oppreisning til kvinnen.

Denne dommen er uforståelig. Og den vil dessverre trolig bidra til å gjøre det enda vanskeligere for kvinner å anmelde voldtekt.