Mange har i lang tid ansett som nærmest en etablert sannhet at edruelig inntak av alkohol er godt for helsa. Men påstanden om at et glass rødvin i ny og ne forebygger mot hjerte— og karsykdommer er helt og holdent en myte, konkluderer studien som blir presentert i Stockholm fredag, ifølge Svenska Dagbladet.

— Alkohol kan være godt og trivelig, men det går ikke an å påstå at det er godt for helsa. Det er det ikke, uansett hvor mye eller lite vi drikker, sier Sven Andréasson, professor i sosialmedisin og overlege ved avrusningsklinikken Beroendecentrum Stockholm.

Sammen med fem andre forskere fra USA, Canada, Australia og Sverige har han på oppdrag fra den svenske legeforeningen og avholdsorganisasjonen IOGT-NTO undersøkt eksisterende forskning om effekten av moderat alkoholinntak.

Forskergruppen mener man kan slå i hjel påstanden om at lavt eller måtelig alkoholinntak har noen som helst forebyggende effekt på hjerte- og karsykdommer, diabetes eller andre sykdommer.

Professor Bengt Fagrell ved Karolinska Institutet er uenig med kollegaen. Han er blant dem som i mange år har hevdet at et glass vin eller to daglig, er godt for helsa, og det er han fortsatt overbevist om. (©NTB)