OSLO: — Det er litt stas. Jeg tar det som et kompliment på at de vet hva vi står for, sier Hilde Hefte.

I ettermiddag skal jazzdronningen og pianistektemannen Egil Kapstad opptre for fredsprisvinnerne Al Gore og FNs klimapanels leder Rajendra Pachauri. Det skjer under åpningen av en utstilling på Nobels Fredssenter, tre timer før selve Nobelkonserten i Oslo Spektrum. Hilde og Egil er de eneste som opptrer.

— Vi fikk beskjed om å synge låter med tekster som har med klima å gjøre. Derfor valgte vi å synge «Over the rainbow», sier Hefte.

Står over konsert

De siste dagene har gått med til å øve inn sangen, som ingen av dem har fremført tidligere.

  • Jeg var litt kritisk da direktør på Nobelsenteret, Bente Erichsen, foreslo denne låten, men etter et par-tre dager synes jeg det var en god idé, sier Hilde Hefte.

I tillegg til «Over the rainbow» skal ekteparet fremføre en av låtene på Hildes ferske album «An evening in Prague».

— Skal dere på Nobelkonserten?

  • Nei, vi skal ikke det. Jeg er en av de få som ikke er noe glad i den konserten. Jeg er kritisk til at bare amerikanere og listepop får opptre, og synes det er trist at ikke flinke norske eller nordiske artister står på scenen.

— Hva synes du om at årets fredspris gikk til Al Gore og FNs klimapanel?

  • Jeg synes det er flott! En del er kritiske til Al Gore, men han har i alle fall satt klima på dagsorden.

— Hva gjør du selv for å ta vare på miljøet?

  • Huff, jeg har fryktelig mye dårlig samvittighet. Det er vel det jeg har mest av egentlig. Jeg skulle ha byttet ut den gamle bilen min fordi den gir mye utslipp. Ellers prøver jeg å slå av lyset hjemme og være bevisst når jeg er ute og handler.

Rørt over respons

Hildes ferske album «An evening in Prague» har fått fantastiske kritikker, og har solgt mer enn forventet. Jazzdronningen er rørt over den gode responsen.

  • Faktisk har det slått meg litt ut. Jeg hadde nullstilt meg før utgivelsen. Selv visste jeg hva vi sto for, men en vet aldri hva kritikerne vil synes. Når det ender opp med at alle trykker den til seg, blir jeg rørt, sier Hilde som måtte i gang med andreopplaget etter at førstetrykket på 1000 album gikk unna på halvannen uke.

PS! Nobelkonserten holdes i Oslo Spektrum i kveld, og vises på NRK1. I tillegg til Kylie Minogue opptrer blant andre Alicia Keys, Annie Lennox, Morten Harket, KT Tunstall, Earth, Wind & Fire og Juanes. Uma Thurman og Kevin Spacey er konferansierer.