ÅRHUS: Det er ikke grunnlag for å hevde at karikaturtegningene i seg selv er eller har vært ment å virke krenkende, slo byretten i Århus fast torsdag. Saksøkerne, Islamsk Trossamfund og seks andre muslimske foreninger, vurderer å anke kjennelsen til en høyere domstol.

Karikaturtegningene utløste voldsomme reaksjoner i muslimske land, med brenning av danske flagg, angrep på ambassader og boikott av danske produkter. Også Norge fikk til en viss grad unngjelde etter at flere norske aviser trykket tegningene.

Sivilt søksmål

De sju muslimske foreningene hadde reist sivilt søksmål mot Jyllands-Postens sjefredaktør Carsten Juste og kulturredaktør Flemming Rose.

– Alt annet enn en klar frifinnelse ville vært en katastrofe for pressefriheten og medienes muligheter til å gjøre jobben sin i et demokratisk samfunn, sier Juste ifølge avisens nettsider.

– Man kan mene hva man vil om tegningene og om at vi satte dem på trykk. Men avisens uomtvistelige rett til å trykke dem er nå slått fast av rikets øverste påtalemyndighet og av rettssystemet. Visst har de muslimske foreningene mulighet til å anke dommen, men ærlig talt tror jeg alle er klar over at dette var den eneste mulige avgjørelsen, tilføyer Juste.

– Vi respekterer dommen, men vi forstår den ikke. Vi forstår ikke at det muslimske mindretallet ikke får bedre beskyttelse i Danmark, sier Kasem Ahmad fra Islamsk Trossamfund, som sammen med imamen Abu Laban hadde anlagt søksmålet mot avisen.

– Ikke riktig Retten understreker i sin kjennelse at selv om Jyllands-Posten hadde rett til å trykke de omstridte tegningene, var ikke beslutningen nødvendigvis klok.

– Jyllands-Postens oppfatning av at ytringsfriheten også omfatter adgang til hån, spott og latterliggjøring er ikke riktig, mener byretten ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

– Det kan selvsagt ikke utelukkes at tegningene har krenket enkelte muslimers ære. Men det er ikke grunnlag for å anta at formålet har vært å sette fram påstander som kan skape forakt for muslimene blant andre samfunnsborgere, framholder retten.

Den henviser også til at saksøkerne selv har sagt at det ikke er krenkende i seg selv å avbilde profeten Muhammed. Saksøkerne er dømt til å betale alle Jyllands-Postens saksomkostninger, skriver Ritzau.